Shutterstock

Nieuws Handel

Rusland exporteert fors meer landbouwproducten

30 Maart 2021 - 3 reacties

Rusland heeft sinds de start van het jaar fors meer agrarische producten geëxporteerd. De exportwaarde komt tot en met 21 maart uit op $6,2 miljard, terwijl dat een jaar geleden in deze periode $5 miljard was. Met name Turkije is een belangrijke afnemer van Russische producten. Daarmee stoot het China van de troon.

De Russen melden dat de waarde van de landbouwexport sinds de start van het jaar fors gegroeid is. Waar vorig jaar tussen 1 januari en 21 maart voor $5 miljard geëxporteerd werd, ligt dat bedrag ondertussen al op $6,2 miljard. De groei komt voornamelijk door de export van granen, waarmee de exportwaarde uitkomt op $2,5 miljard. Maar ook de export van vlees en zuivelproducten zit in de lift. Het totale exportbedrag staat momenteel op $205 miljoen.

Veel export naar Turkije
De grootste afnemer van de Russische landbouwproducten is Turkije. Het land vervangt daarmee China, die in de afgelopen jaren altijd de lijst met grootste afnemers aanvoerde. De Turken hebben inmiddels al voor $991 miljoen aan Russische voedselproducten geïmporteerd. Dat is een stijging van 47% ten opzichte van een jaar eerder. China blijft tot nu toe steken op $963 miljoen. 

Dat de export zo goed verloopt, heeft 2 redenen. Allereerst komt het door de het openen van nieuwe markten in het buitenland en ten tweede kent Rusland een forse uitbreiding van het assortiment exportproducten. Ook het feit dat de roebel wat zwakker was, ten opzichte van andere valuta's, heeft een kleine rol gespeeld. 

Kansen en bedreigingen
Voor de langere termijn zijn overigens wel negatieve verwachtingen voor de zuivelexport. Artem Belov, directeur-generaal van de National Union of Milk Producers, zegt dat de invoertarieven richting China op 10% tot 20% staan. "Dit is voor veel andere landen maar 0% tot 5%." Rusland zelf kent ook veel veranderingen. "Er is een noodzaak om de landbouwsector te moderniseren. Daarnaast is er veel meer steun nodig voor exportgerichte verwerkingsbedrijven", aldus Belov.

De grootste kansen liggen de komende periode in de export van Russisch pluimveevlees. De export daarvan groeide afgelopen periode met 31%, de grootste groei van alle landbouwproducten. Vooral China vroeg afgelopen maanden om Russisch pluimveevlees. Een probleem is echter dat er een gebrek aan pluimveeproducten is op de binnenlandse markt. Het is dus nog maar de vraag of de Russen echt kunnen profiteren van de kans.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
jan veltkamp 30 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891628/rusland-exporteert-fors-meer-landbouwproducten]Rusland exporteert fors meer landbouwproducten[/url]
Als we Timmerjozef z'n gang laten gaan dan is over enkele jaren de EU de grootste afnemer van russische producten. Dan kan hij Poetin de schuld geven dat hier de markt kapot is.
Abonnee
jan veltkamp 30 Maart 2021
Als we TimmerFrans z'n gang laten gaan dan is over enkele jaren de EU de grootste afnemer van russische producten. Dan kan hij Poetin de schuld geven dat hier de markt kapot is.
ikke 30 Maart 2021
daar snappen ze het hoe je een land opbouwt
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Oorlog

Russen plunderen Oekraïense boerderijen

Nieuws Oorlog

'Voedsel mag geen wapen zijn in oorlog'

Analyse Aardappelen

Aardappelsector herstelt sterk, toekomst ongewis

Achtergrond Granen & Grondstof

Graanexport Zwarte Zee blijft onmogelijk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief