Agrifoto

Nieuws Jaarcijfers

Agrifirm heeft goed jaar en kan €27 miljoen uitkeren

31 Maart 2021 - 1 reactie

Agrifirm heeft het afgelopen jaar goede resultaten geboekt. Het nettoresultaat komt hoger uit, de kasstroom is positief en de solvabiliteit ligt boven de 56%. Daarmee is het beoogde resultaatherstel ruimschoots behaald. Goed nieuws voor de Nederlandse coöperatieleden, want als gevolg van die goede resultaten kan het €27 miljoen uitkeren aan de circa 10.000 leden.

Het nettoresultaat van Royal Agrifirm Group komt over vorig jaar uit op €39,8 miljoen. Een jaar eerder was dat nog €17,2 miljoen. Dat jaar was dan ook meer dan uitdagend te noemen. Het jaar 2020 stond daarom vooral in het teken van resultaatherstel. Dat is duidelijk gelukt. Zo komt niet alleen het nettoresultaat hoger uit, maar ligt de solvabiliteit boven de 56% en noteert het bedrijf een operationele kasstroom van €56,7 miljoen.

Bijzonder jaar
"De coronacrisis, de dierziekten, de stikstofproblematiek en de maatschappelijke druk. Afgelopen jaar was wederom een uitdagend jaar. Ik ben dan ook trots dat we onze financiële doelstelling ruimschoots hebben overtroffen", aldus topman Dick Hordijk. Volgens de coöperatie hebben het Nederlandse voerbedrijf, de stevige omzetgroei van Welkoop, de productintroducties in de Chinese markt, een verdere versterking van Agrimprove en de duurzame voederingrediënten de sterkste bijdrage geleverd in het herstel.

Opvallend is dat het afzetvolume afgelopen jaar wel iets lager lag dan een jaar eerder. In 2020 werd in totaal 6,27 miljoen ton afgezet, waar dat een jaar eerder nog 6,35 miljoen ton was. Kijken we louter naar de mengvoerders, dan is wel een groei zichtbaar: 3,86 miljoen ton in 2020 versus 3,62 miljoen ton in 2019. De afzet van granen, aardappelen, uien en peen hebben een groot aandeel in de volumedaling. De afzet daarvan daalt met 34 ton naar 300 ton. Ook de afzet van co-producten daalde afgelopen jaar stevig: van 1,70 miljoen ton naar 1,34 miljoen ton.

€27 miljoen naar de leden
Al met al heeft Agrifirm echter een goed jaar gehad en dat is positief voor de Nederlandse coöperatieleden. Hierdoor is het voor het coöperatieve voerbedrijf namelijk mogelijk om €27 miljoen uit te keren aan de circa 10.000 leden. Een jaar eerder kwam de winstuitkering niet verder dan €16 miljoen.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jan 31 Maart 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891648/agrifirm-heeft-goed-jaar-en-kan-euro-27-miljoen-uitkeren]Agrifirm heeft goed jaar en kan €27 miljoen uitkeren[/url]
Je kunt ook zeggen dat je eerst veel teveel betaald hebt
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws melk

Eerste ontbossingsvrije soja aangekomen in Nederland

Analyse Voer

Hoe voerbedrijven omgaan met krimpende veestapel

Nieuws Granen

Recordprijs voor granenpool Agrifirm

Interview Dick Hordijk

'Geen leveringsproblemen voor voer en kunstmest'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief