Albert Heijn

Interview Teun de Jong

'Belang voedselproductie kwalijk onderschat'

9 April 2021 - Linda van Eekeres - 4 reacties

Waar blijft de rol van de voedselproductie van de landbouw in het PBL-rapport 'Grote opgaven in een beperkte ruimte', vraagt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) zich af. Het rapport dat donderdag (8 april) werd gepubliceerd, staat een integrale aanpak voor, maar volgens NAV is het door het ontbreken van dit vraagstuk verre van compleet. Boerenbusiness sprak met NAV-voorzitter Teun de Jong.

Wat mist u vooral in het PBL-rapport?
"Het belang van voedselproductie, dat is van strategische waarde. We pikken uit het rapport dat we juist integraler moeten gaan denken. Voedselsoevereiniteit is van strategische belang. Rob de Wijk van Clingendael waarschuwt daar ook steeds voor. Het is teleurstellend dat het PBL dat niet signaleert. Er wordt altijd geframed dat we maar voor export bezig zijn, maar het is gewoon een business. Duitsland bouwt auto's, wij verbouwen aardappelen. In de vruchtbare delta moet je dat doen, Zuid-Europa is aan het verdrogen. De Europese Commissie heeft gezegd dat het uit Noordwest-Europa vandaan moet komen. Nederland kan niet eens helemaal zelfvoorzienend zijn. We kunnen maar 5,5 mensen voeden van een hectare. Met 1,7 miljoen hectare landbouwgrond hebben we 10 inwoners per hectare. En dan heb ik het nog niet over katoen voor kleding en dergelijke."

In het rapport staat dat landbouwgrond moet wijken voor natuur, wonen en energie. Maar we hebben dus eigenlijk meer landbouwgrond nodig?
"Wanneer we extensiever moeten werken, hebben we zeker meer grond nodig. In plaats van landbouwgrond omzetten, moet je dan weer inpolderen. Nu is dat ook geen politiek gegeven, maar je moet landbouwgrond behouden. We begrijpen dat voor woningenbouw ook wat buitenstedelijk gebied nodig is en ook voor infrastructuur, zoals wegen. Dat geeft altijd een aanslag op landbouwgrond, maar we moeten proberen dat te beperken en zuinig op de grond te zijn. Er zijn een aantal politieke groeperingen die roepen dat landbouwgrond maar leeg is, dat we voedsel wel ergens anders kunnen halen en we leuke dingen met de grond kunnen doen. Onterecht."

Is de benadering in het rapport politiek ingegeven? 
"De winkel ligt vol, voedsel heeft geen waarde. De politiek is van mening dat de landbouw minder moet, omdat we er overlast van hebben. Die overlast moet worden verplaatst. Misschien heeft het daar meer impact dan hier, maar dan is het bij de buren. De politieke waan lees ik er zeker in. En als dat niet zo is, is het een hiaat in het vermogen van het PBL om zich breed te oriënteren. Beide is kwalijk."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
Jpk 9 April 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10891760/belang-voedselproductie-kwalijk-onderschat]'Belang voedselproductie kwalijk onderschat'[/url]
Het bewijs wordt geleverd door overheids uitvoerder PBL dat de agrarische sector in de ogen van het pbl afgeschreven is ondanks indrukwekkende en arbeidscheppende export onmiddellijk de Waddenzee en Markermeer inpolderen
Roy 9 April 2021
boeronterende linkse overheidspolitiek! Ze hoeven zich maar een paar dingen af te vragen, Wat is de eerste levensbehoefte? en Hoe wordt er geld verdiend door Nederland?
Met zulke beleidsmakers is voedselschaarste en geen geld meer voor linkse hobbies zeer dicht bij!
Abonnee
Kjol 11 April 2021
Onbegrijpelijk dat boeren geen exit scenario opstellen, zou veel meer aandacht voor moeten zijn. Er wordt te gemakkelijk vanuit gegaan dat het allemaal wel goed komt.
gerard 11 April 2021
boer zijn ben je niet voor 5 of 10 jaar maar voor je leven
het moet natuurlijk wel wat opbrengen anders kan de schoorsteen niet roken
een land dat zijn landbouw niet goed op orden heeft komt een keer bij de duvel te biecht
eten is een eerste levens behoefte je kunt wel zonder maar niet meer dan 50 dagen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox