Alexandros Michailidis / Shutterstock

Nieuws Frans Timmermans

'Alles in schap moet aan landbouweisen EU voldoen'

13 Mei 2021 - Linda van Eekeres - 6 reacties

Als het aan Frans Timmermans ligt, voldoet straks al de voedselproducten die in de Europese Unie worden verkocht aan de strenge Europese eisen voor landbouwproducten. "Aan een handelsoorlog hebben we niks, maar aan een gelijk speelveld wel", zegt de Nederlandse eurocommissaris en architect van de zogeheten Green Deal.

Timmermans was dinsdag 11 mei te gast bij een webinar van LTO en zei daar: "Als wij van onze boeren vragen om aan bepaalde normen te voldoen, dan vind ik dat de consument erop moet kunnen rekenen dat wat in de winkelschappen ligt allemaal aan die normen voldoet."

Timmermans wil daarover de dialoog aangaan met onze internationale handelspartners. "Een gelijk speelveld, zodat we de kwaliteitseisen die we aan onze eigen producten stellen, ook vragen van producten die van elders komen. Dat is moeilijker met landbouwproducten te organiseren dan met staal of met cement, maar hierover gaan we met onze handelspartners gesprekken voeren. Handelsverdragen zijn niet in beton gegoten."

'Naar een faire prijs voor landbouwproducten'
Timmermans had het ook over de prijs die voor voedsel wordt betaald. "De prijs is inmiddels zo laag en mensen zijn daar zo aan gewend geraakt, dat je je kunt afvragen of dat nog een faire opbrengst voor de boeren oplevert." Een doel van de eurocommissaris in de Green Deal is dat op een kwart van het Europese landbouwareaal in 2030 biologisch wordt geteeld. Daarmee worden producten niet goedkoper. 

Fiscale maatregelen zijn wat hem betreft dan ook noodzakelijk om te zorgen dat alle mensen voldoende en gezond kunnen blijven eten. "Je moet er naar toe dat er een faire prijs wordt betaald. Dat mag er echter niet toe leiden dat mensen die toch al een smalle beurs hebben, zich geen fatsoenlijk eten meer kunnen veroorloven. Dus moet je naar het geheel kijken: zorgen dat de gezonde productie toeneemt, zorgen dat mensen ook veel meer productie uit eigen regio krijgen, maar ook zorgen dat de overheid - en daar gaat niet alleen Europa over - de verantwoordelijkheid neemt om via fiscale en andere maatregelen ervoor te zorgen dat er geen voedselarmoede ontstaat."

Lage tot geen tarieven voor gezonde producten
Over BTW-tarieven moet de nationale politiek zich uitlaten, stelt Timmermans, om daaraan toe te voegen: "Maar ik vind zelf dat je niet moet werken met hogere tarieven voor bepaalde producten, maar gewoon met hele lage tot geen tarieven voor gezonde producten als groente en fruit."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Abonnee
huh 13 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10892247/alles-in-schap-moet-aan-landbouweisen-eu-voldoen]'Alles in schap moet aan landbouweisen EU voldoen'[/url]
volgens mijn zegt hij nu iets verstandigs
13 Mei 2021
Frans Timmermans heeft gelijk. Lagere btw tarieven voor 'gezonde' producten of hogere btw tarieven voor 'ongezonde' producten helpen niet in het streven mensen gezonder te laten leven. Frans Timmermans verdient bakken met geld, heeft een astronomisch salaris, geld is voor Frans geen probleem. Toch kun je aan Frans zien dat hij worstelt met zijn gewicht en levenstijl.

We moeten mensen leren zichzelf te beheersen in hun eetpatroon. Wanneer mensen met obesitas 10% van hun lichaamsgewicht verliezen verbeteren hun gezondheidsmarkers al aanzienlijk.

Bovendien zijn er al genoeg onderzoeken gedaan die aantonen dat wanneer mensen die voor langere periode fast food eten toch af vallen, en hun gezondheidsmarkers verbeteren, als ze maar hun calorie inname beperken. Ook al eet je 'gezond' maar je calorie inname is te hoog dan kom je aan en wordt je op den duur te dik en kun je daardoor gezondheidsproblemen krijgen.
dietist 13 Mei 2021
eindelijk komt Timmermans eens met goed nieuws.
zou daar iets achter zitten?
In Gent staat er een diepvries box vol met import snertvlees uit Oekraine. De consument met smalle beurs propt er zich mee vol.
Hef ferme taksen op suiker en Alcohol en je gaat de obesitas zien zakken. Beweging doet nog meer wonderen.
Jan Jacob Gootjes 13 Mei 2021
Waarom niet alles wat in europa verkocht en geproduceerd wordt laten voldoen aan de eisen buiten europa?
Beetje bekrompen gedachte dat we in Europa op een eiland zitten.
Maar misschien weet meneer Timmermans zijn machtspositie nog uit te bereiden door wereldleider te worden.
Wereldwijd dezelfde regels, dat is pas een gelijk speelveld!
gerard 14 Mei 2021
er is een gezegde waar je niet voor bid daar wordt je dik van
nu zie ik weinig mensen meer bidden maar het is nutuurlijk de tussen doortje die het doen
Abonnee
Jpk 14 Mei 2021
De ACM moet uitgeschakeld worden om het verdien model te verbeteren
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden