Shutterstock

Politiek GLB

Onderhandelingen over nieuw GLB lopen stroef

27 Mei 2021

In Brussel zijn de onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in volle gang. De vraag die nu centraal staat is hoe het budget van €387 miljard (een derde van de EU begroting) de komende jaren wordt verdeeld.

Gisteren (woensdag 26 mei) zijn de onderhandeling tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de ministers van landbouw van de lidstaten begonnen. De vraag die nu centraal staat is hoe het budget van €387 miljard (een derde van de EU begroting) de komende jaren wordt verdeeld. Het aftoppen van de van de subsidies voor grote bedrijven, extra subsidie voor kleine en middelgrote bedrijven en het budget voor invulling van de nieuwe eco-regelingen zijn de hete hangijzers.

Zorgen over eco-regelingen
De Europese boerenbelangenorganisatie Copa-Cogeca betoogde bij de onderhandelaars voor een flexibele en simpele invulling van het nieuwe GLB. "We moeten er voor zorgen dat alle boeren deel kunnen nemen aan het nieuwe GLB en de eco-regelingen", vertelde Tim Cullinan in een toelichting. "Levensvatbaarheid van de sector moet de eerste prioriteit zijn. Dat begint met economisch en sociale levensvatbaarheid. Daarna kunnen we aan verduurzaming werken".

Daarom pleitte de Copa-Cogeca voor een goede basisbetaling en minimale eco-regelingen en veel vrijheid voor de lidstaten om de eco-regelingen op een werkbare manier in te vullen. Daarbij moet de (administratieve) lasten voor de boer niet toenemen.

Ook LTO pleit er voor dat ten minste 60% van het eerste pijler budget naar actieve boeren gaat. "Het GLB blijft belangrijk voor de Europese voedselvoorziening, want het biedt boeren een financieel vangnet. Voor ons staat voorop dat het geld moet gaan naar waar het doeltreffend is: het boerenerf. Daar worden de klimaat-, milieu- en natuurdoelen gerealiseerd", zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in een verklaring.

Druk is hoog
De onderhandelingen verlopen tot nu toe moeizaam. Toch is de druk hoog om vandaag tot een akkoord te komen. De lidstaten komen anders in de problemen bij de uitwerking van de Nationale Strategische Plannen (NSP), die eind dit jaar moeten worden gepresenteerd. In het NSP moet elke lidstaat het GLB op nationaal niveau uitwerken.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws GLB

Derde van de EU-landen mist deadline voor NSP

Achtergrond Europese Commissie

'Focus EU-beleid moet op de kleine bedrijven'

Nieuws GLB

Akkoord over het nieuwe GLB heel dichtbij

Politiek GLB

Eco-regelingen struikelblok in het nieuwe GLB

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief