FrieslandCampina

Nieuws FrieslandCampina

Leden keuren financiering FrieslandCampina goed

17 Juni 2021

De ledenraad van FrieslandCampina heeft gisteren (woensdag 16 juni) het voorstel voor een nieuwe opzet van de ledenfinanciering goedgekeurd. Volgens de coöperatie was dit met een 'ruime meerderheid'. Op de vergadering trad Frans Keurentjes af als voorzitter en werd zijn opvolger Edwin Wunnekink (foto) officieel tot preses benoemd.

Aan de goedkeuring van de ledenfinanciering is een lang traject met overleg aan de leden aan vooraf gegaan. Op voorspraak van de leden is het voorstel ook tussentijds nog aangepast. Met het plan wil FrieslandCampina de ontstane scheefgroei in het ledenkapitaal door de vergrijzing van de leden-melkveehouders aanpakken. De vernieuwde ledenfinanciering gaat in per 1 januari 2022.

De kern van de vernieuwde ledenfinanciering betreft een koppeling van een belangrijk deel van het ledenkapitaal aan de melkleverantie van de leden.  Door de uitgifte van deze zogeheten leveringscertificaten verbetert ook de kwaliteit van het eigen vermogen. Ook komt er een zogeheten coöperatieve oplossing voor de toekomstige verhandelbaarheid van ledenobligaties-vrij.

Geloof in coöperatieve melkverwerking
FrieslandCampina geeft zo vanaf volgend jaar voor circa €800 miljoen aan leveringscertificaten uit. "Een belangrijk signaal dat leden geloven in coöperatieve verwerking van onze melk", aldus de nieuwe voorzitter Wunnekink in een verklaring. "Met het aannemen van het voorstel voor een nieuwe ledenfinanciering laten we als leden zien dat er nog steeds een sterke wil is om in coöperatief verband samen te werken."

Per 1 januari 2022 geeft de coöperatie per 100 kilo geleverde melk €8,00 aan leveringscertificaten uit, zet het concern uiteen. Voor het bepalen van het aantal leveringscertificaten bij de eerste uitgifte, geldt de hoeveelheid geleverde melk in de periode van 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2021. Leden die minder dan €8,00 per 100 kg melk aan ledenobligaties-vast en/of ledencertificaten hebben, kunnen gebruik maken van een uitgestelde betaling van maximaal 12 jaar.

Dit is een rentevrije, uitgestelde betalingsverplichting van het lid aan de coöperatie. Aflossing gebeurt de eerste 8 jaar op basis van de contante nabetaling die de leden ontvangen als onderdeel van het reserveringsbeleid. Voor jonge leden die door een bedrijfsovername niet over voldoende financiering beschikken om de leveringscertificaten vol te storten, komt er een speciale regeling.

Coöperatieve oplossing
Voor leden en oud-leden blijft het mogelijk om de onderneming te financieren via ledenobligaties-vrij. Om de liquiditeit van de ledenobligaties-vrij te waarborgen, wordt per 1 januari 2022 een eventuele onbalans op de interne handelsmarkt van ledenobligaties-vrij in eigen ledenkring opgelost.

Ontstaat bij de liquiditeitsverschaffer voor de handelsdag een saldo van gelijk aan of meer dan €30 miljoen, dan kopen de leden gezamenlijk het overaanbod aan ledenobligaties-vrij op voor een nominaal bedrag van €25 miljoen met een maximum van 3 keer in een periode van 2 achtereenvolgende jaren. Met deze coöperatieve oplossing wordt volgens FrieslandCampina ook meer zekerheid geboden voor oud-leden die nog ledenobligaties-vrij hebben staan en deze in de toekomst mogelijk willen verkopen.

Onbalans verkleinen
Daarnaast wil het bestuur van de zuivelcoöperatie de huidige onbalans op de interne markt voor de handel in ledenobligaties-vrij verkleinen. Daarom ontvangen leden in 2022 een premie, wanneer zij tijdens de handelsdagen van juni 2021, augustus 2021 en/of oktober 2021 ledenobligaties-vrij kopen en de netto toename van het aantal ledenobligaties-vrij gebruiken voor de financiering van de leveringscertificaten in januari 2022.

Bij de introductie van de leveringscertificaten pas FrieslandCampina ook het reserveringsbeleid aan. Het huidige reserveringsbeleid bestaat uit een contante nabetaling van 35% van de winst, 10% uitkering in ledenobligaties en 55% toevoeging aan de algemene reserves. Over het boekjaar 2021 en 2022 wordt 40% van de winst uitgekeerd als contante nabetaling en 60% wordt toegevoegd aan de algemene reserves.

In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Zuivel

Friso blijft in handen van FrieslandCampina

Analyse melk

FrieslandCampina bevrijdt zich van Duitse last

Nieuws Overname

FrieslandCampina doet Duitse tak van de hand

Nieuws FrieslandCampina

FrieslandCampina vangt bot met verkoop Friso

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief