Rijksoverheid

Politiek Stikstof

Varkensgeld overgeheveld naar opkoop piekbelasters

30 Juni 2021 - Redactie Boerenbusiness

Landbouwminister Carola Schouten gaat €130 miljoen die bedoeld was voor het saneren van varkensbedrijven overhevelen naar het uitkopen van piekbelasters rond Natura2000-gebieden. Ook wordt €40 miljoen uit de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) aangewend voor andere stikstofreducerende maatregelen.

Dit meldt Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. De miljoenen zijn over, doordat te weinig varkensbedrijven gebruik willen maken van de Srv-regeling. Van de 430 varkensbedrijven die zich hebben aangemeld, willen uiteindelijk 278 varkenshouders gebruik maken van de regeling en hun bedrijf staken. De regeling is oorspronkelijk bedoeld om de geuroverlast in Zuid- en Oost-Nederland van de bedrijven te beperken voor de leefomgeving.

Tegenvaller voor stikstofambities
Doordat de varkensprijzen het afgelopen jaar door de bank genomen goed zijn geweest door een aantrekkende kooplust van vooral China, hebben uiteindelijk minder varkensbedrijven besloten te stoppen dan het. ministerie van Landbouw aanvankelijk had gedacht. Dat is weer een tegenvaller voor de stikstofambities die Schouten aan deze regeling had toegevoegd. Door het stoppen van varkensbedrijven kon de uitstoot van stikstof worden teruggedrongen met 8,5 mol, maar dat is in de praktijk nu 2,8 mol. 

Dat zit hem niet alleen in een lagere dan gemiddeld verwachte stikstofemissie per stoppend bedrijf, zo motiveert Schouten, maar ook aan de ligging van de varkensbedrijven. Doordat de regeling is gericht op het beperken van geuroverlast, zijn veel van de stoppende varkensbedrijven niet gelegen nabij Natura2000-gebieden. Daardoor komt de bouw van 75.000 woningen en de aanleg van 7 grote infrastructurele projecten in gevaar, want daar werd reikhalzend naar een succesvolle saneringsregeling voor de varkenshouderij uitgekeken. 

Animo kalverbedrijven
Vandaar dat Schouten de resterende €170 miljoen ook wil investeren in onder meer het opkopen van piekbelasters bij Natura2000-gebieden. Dit kan bijvoorbeeld gaan naar Gelderland, waar de animo voor een provinciale opkoopregeling van kalverbedrijven groter is dan het beschikbare budget. Als er budget dat overblijft bij de opkoop van piekbelasters, waarvan de eerste tranche nu loopt, schuiven Rijk en provincies dit door naar de tweede tranche na de zomer. Daarbij is ook verplaatsing van veebedrijven in combinatie met innovatie een optie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

‘Dom en ongewenst’ kabinet kruipt naar startblok

Achtergrond Stikstofstemming

Wojciechowski: 'Bedankt voor de boerenprotesten'

Achtergrond Stikstofstemming

PAS-melders kunnen opvliegen van Rutte 3 en 4

Achtergrond Stikstofstemming

Succesje Adema met rouwrandje veehouderij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden