Shutterstock

Nieuws Dierenwelzijn

NVWA sluit Gosschalk na nieuwe overtredingen

2 Juli 2021 - 7 reacties

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft Exportslachterij Gosschalk per direct gesloten, nadat zij de afgelopen dagen nieuwe overtredingen met betrekking tot dierenwelzijn heeft geconstateerd. 

Maandag bracht RTL beelden naar buiten waarop te zien is dat varkens en koeien worden mishandeld. McDonald's stopte per direct gestopt met het afnemen van vlees van het slachthuis. De slachthuiserkenning van het slachthuis wordt nu geschorst. Dit betekent dat het bedrijf het slachtproces voorlopig moet stoppen. Ook worden de getuigschriften van vakbekwaamheid ingetrokken van de medewerkers van het slachthuis, die een ernstige dierenwelzijnsovertreding hebben begaan.

Nieuwe feiten
De NVWA heeft de afgelopen dagen nieuwe overtredingen met betrekking tot dierenwelzijn geconstateerd op basis van het toezicht ter plaatse en het ontvangen beeldmateriaal van Varkens in nood. "Deze nieuwe feiten vormen, samen met het gevoel in de samenleving over het dierenleed dat op de getoonde beelden zichtbaar was, voor de NVWA aanleiding om het slachtproces voorlopig stil te leggen", aldus NVWA in een bericht.  Andere werkzaamheden van het bedrijf waarbij niet met levende dieren wordt gewerkt kunnen doorgang vinden.

Het slachthuis moet nu eerst een gedegen plan van aanpak opstellen hoe het dierenwelzijn wordt gewaarborgd en wat een acceptabele slachtsnelheid is. Op basis daarvan beoordeelt de NVWA of het bedrijf het dierenwelzijn in de toekomst kan waarborgen.

Strafrechtelijk onderzoek
Ook loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar Exportslachterij Gosschalk. Dit wordt uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA, in nauwe samenspraak met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Abonnee
redtide 2 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10893101/nvwa-sluit-gosschalk-na-nieuwe-overtredingen]NVWA sluit Gosschalk na nieuwe overtredingen[/url]
dierenmishandeling is uiteraard niet goed te praten, maar McDonald's doet nu of hun neus bloedt, maar zij zullen elke leverancier maximaal onder druk zetten om zo goedkoop mogelijk te leveren en dan nu schijnheilig doen, maar zo werkt het wel in deze maatschappij
Abonnee
Kjol 2 Juli 2021
Volledig sluiten deze tent en de directie opsluiten. Dit moet je gewoon niet willen.
ikke 2 Juli 2021
net als albert heijn enkele jaren geleden, wij verkopen vlees wat 100% vrij is van illegale groeihormonen, iedereen blij, maar het werd in zuid amerika gehaald, daar waren ze LEGAAL ??????? Hoe imbeciel kun je zijn dat je met je regels alle kapot maakt wat er kapot te maken is
Abonnee
grijzeharen 3 Juli 2021
wat is mishandeling ????
renners in de tour vallen velen gewond. sluiten!!!!!!!
honden die vervelend zijn krijgen een tik. opsluiten die baas
slachtdieren moet je vragen wil je me alsjeblieft volgen naar het volgende vertrek???
Abonnee
ikke 3 Juli 2021
Ik ga als varkenshouder de beelden zeker niet goedpraten ,maar vind dat de politieke vertegenwoordigers wel heel snel en te gemakkelijk deze maatregelen treffen
als ze dan zo consequent zijn moeten ze even in de achteruitkijk spiegel kijken hoe mensen uit het vondelpark werden geslagen door de politie of de geestelijke mishandeling van al die mensen in de toeslagenaffaire.....het is maar een mening!
3 Juli 2021
Die slachterijen zijn ook wel erg hypocriet, ze gaan samen aan tafel zitten met de retail om te praten over nieuwe concepten voor een 'betere' opbrengstprijs voor boeren. Daar komen vaak wensen en eisen uit die ervoor zorgen dat de boer moet investeren in dierenwelzijn, de consument wil dat zeggen ze dan. En wat kan het de slachterijen ook schelen zijn pakken toch wel hun marge. Dus de boer moet investeren in dierenwelzijn en wanneer de varkens eenmaal aangekomen zijn op de slachterij is diezelfde slachterij ineens vergeten wat de wensen van de consument zijn. Willen we in Nederland een toekomst voor betekenis hebben als boer moeten we toe naar een keten waarin alle partijen daadwerkelijk iets bijdrage ipv alleen maar de winst afromen.
Abonnee
frog 3 Juli 2021
Straks gewoon het vlees halen uit landen waar dierenmishandeling normaal is , probleem opgelost.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws melk

EU: Koemonitor voldoet niet voor wettelijke regels

Nieuws Onderzoek

Stop op verhoging slachtsnelheid blijft (nog)

Nieuws Vlees

NVWA strenger op medicijnresten in rundvlees

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox