NIiIMAGE / Shutterstock.com

Nieuws Politiek

CDA: ruim 20 miljard voor verandering landbouw

6 Juli 2021 - 1 reactie

Het CDA wil de komende 10 tot 15 jaar jaarlijks €1,5 tot €2 miljard investeren in het toekomstbestendig maken van de agrarische sector. Dit geld moet onder meer worden gestoken in natuur- en landschapsbeheer dat agrarische ondernemers kunnen gaan uitvoeren. Daarmee kunnen zij hun inkomen aanvullen voor een meer extensievere vorm van landbouw.

Dit staat in de nieuwe visie 'Perspectief voor boeren' die het CDA vandaag (6 juli), daags voor de boerenprotesten, heeft gepresenteerd. Deze visie is opgesteld door Derk Boswijk, de nieuwe landbouwwoordvoerder van het CDA in de Tweede Kamer.

Geen gedwongen opkoop
Hoewel in de landelijke media wordt geconcludeerd dat het CDA een draai heeft gemaakt en voor het inkrimpen van de veestapel is, benadrukt Boswijk in de visie dat krimp geen doel is. "Wij zijn geen voorstander van een specifiek doel op krimp van de veestapel." Gedwongen opkoop van agrarische bedrijven is voor het CDA ook onbespreekbaar, benadrukt Boswijk in een interview met het AD. Gedwongen opkoop van boeren blijft voor het CDA onbespreekbaar.

Maar dat als de plannen van het CDA worden uitgevoerd, het wel een onvermijdelijk gevolg is. "Daar ben ik van overtuigd, maar wél op een manier die perspectief biedt voor boeren", aldus Boswijk in het vraaggesprek. In de visie schrijft het CDA: "De milieugebruiksruimte en de draagkracht van de leefomgeving bepalen de ruimte die er zal zijn voor de veehouderij. Daarbij zal de boer een veel prominentere rol krijgen in het beheer en verfraaien van ons landschap, waarbij kwaliteit van de natuur zal toenemen en het perspectief van de boer zal verbeteren."

Meer ademruimte voor boer
Het CDA kaart in de visie 3 knelpunten aan, waarin de partij graag oplossingen ziet. In plaats van de als maar toenemende regelzucht van de overheid, moet de boer meer ademruimte krijgen. Van marktwaarde, moet de agrarische sector ook maatschappelijke waarde realiseren. En de bodemgezondheid moet worden verbeterd.

Voor oplossingen in deze 3 gebieden, moeten agrarische ondernemers samenwerken met burgers en de politiek in het ontwikkelen van een meer duurzame en innovatieve landbouw. Zo moeten agrarische ondernemers volgens het CDA in de toekomst meer afgerekend worden op vooraf gestelde doelen. "De laatste decennia kreeg de sector te maken met een immense hoeveelheid regelgeving, gebaseerd op beleid dat bovendien steeds wisselde. Dit zette het businessmodel onder druk."

Overheid moet boeren belonen
In de nieuwe landbouwpolitiek moet volgens de partij vertrouwen centraal staan en ondernemers afgerekend worden op doelen die voor de lange termijn gesteld zijn. Daarnaast moet niet alleen 'marktwaarde' centraal staan maar ook maatschappelijke waarde als bijvoorbeeld landschapsonderhoud, waterzuivering of koolstofvastlegging. De overheid moet ondernemers die daar mee bezig zijn daarvoor belonen. In de landbouw moeten volgens de partij 'niet het snelle geld en de diepste zakken leidend' zijn, maar de ontwikkeling van welvaart in brede zin: economisch, ecologisch en sociaal-maatschappelijk.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Boerenbusiness kan je als ondernemer gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
erik 6 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10893133/cda-ruim-20-miljard-voor-verandering-landbouw]CDA: ruim 20 miljard voor verandering landbouw[/url]
is dit geschreven om deel te kunnen nemen aan een nieuwe regering, of vanuit de oppositie gedachte?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Caroline van der Plas

BoerBurgerBeweging groter dan CDA in peiling

Nieuws Formatie

Gedwongen onteigening niet langer taboe voor CDA

Interview Maurits von Martels

Von Martels wil voor BBB wel weer de Kamer in

Politiek Peiling

D66 verliest fors, Omtzigt snoept zetels af van BBB

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief