Eigen foto

Boerenbusiness Agribusiness Award

'Hopen dat er ruimte blijft voor innovatie in de sector'

14 Juli 2021

Boerenbusiness reikt dit jaar voor de derde keer de Agribusiness Award uit. De prijs voor bedrijven met een nieuw product of dienst met financieel voordeel voor de boer. Een van de genomineerden van afgelopen jaar is de Lely Orbiter. Hoe gaat het er nu een jaar later mee?  

Lely heeft het afgelopen jaar flink verder gebouwd aan de Orbiter. De groei is er nog niet uit bij deze volledig geautomatiseerde melkfabriek op het boerenerf. Na de zomer komt er een vierde Orbiter bij en ook is de productie uitgebreid met room.  

Grote ambities
Sergio Ooijens, head of processing bij Lely noemt de ambitie van Lely 'groots, maar gedegen.' "We willen met de Orbiter vooral toegevoegde waarde voor de boer leveren en daarnaast de consument dichter bij de melk brengen."  Juist die ambitie sprak de vakjury van de Agribusiness Award aan. De jury onder leiding van Aalt Dijkhuizen schreef in het jurycommentaar: "Het spreekt in het bijzonder aan dat jullie een innovatie hebben ontwikkeld die zich nu eens niet richt op een grotere productiviteit of efficiency, maar op meer toegevoegde waarde van producten op het boerenbedrijf". 

Een jaar na de nominatie ziet Lely steeds meer aansluiting bij de retail. "We rollen het concept rustig uit en zien nu dat de retail steeds meer in beweging komt en het concept oppakt. Zo heeft Jumbo sinds afgelopen maand ook zuivel in het schap dat direct van de boerderij komt. Ook Albert Heijn en Picnic haken aan en daarmee groeit het concept gestaag." 

Aandacht aan het verhaal
Ooijens kijkt tegelijkertijd met gemengde gevoelens naar de actualiteit. "Wat wij doen met de Orbiter is ook vandaag de dag heel actueel. Toch staat het in schril contrast met wat je nu om je heen ziet gebeuren. Ik heb alle vertrouwen in de innovatiekracht van de sector en hoop dat er ruimte blijft om dat door te zetten."  

Hij kijkt positief terug op de deelname aan de Boerenbusiness Agribusiness Award. "Het heeft voor Lely de nodige aandacht opgeleverd, niet in de laatste plaats binnen het bedrijf. Het geeft een enorme boost aan het team als je als een van de genomineerden uit de bus komt. Het is een stukje erkenning voor het team dat er zo hard aan heeft gewerkt. Aan de andere kant geeft zo'n nominatie aandacht aan het verhaal waar we voor staan. Een nominatie als deze draagt zeker bij."

Agribusiness Award 2021
De aanmeldpagina voor de Agribusiness Award 2021 is inmiddels geopend. Inschrijven kan tot en met 12 september. De vakjury beoordeelt daarna de inzendingen en kiest de genomineerden. De uiteindelijke winnaar wordt op 24 november 2021 bekendgemaakt. 

Ben jij het bedrijf in de agribusiness die met een vernuftig product, vernieuwende dienst of baanbrekend productieproces de boer aantoonbaar financieel voordeel oplevert? Kijk voor meer informatie op Boerenbusiness.nl/Award.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Agribusiness Award

Lely wint Agribusiness Award 2021 met Sphere

BB TV Rik Janssen - Lely

'Ammoniak reduceren én opbrengsten creëren’

Boerenbusiness Agribusiness Award

Geef je innovatie het beste podium

Nieuws Jaarcijfers

Tekort aan componenten beïnvloedt omzet Lely sterk

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief