ForFarmers

Nieuws Halfjaarcijfers

ForFarmers verkoopt meer voer, ziet winst fors dalen

13 Augustus 2021 - Stef Wissink

Het Lochemse veevoerconcern ForFarmers heeft de nettowinst over de eerste helft van het jaar flink zien dalen. Topman Yoram Knoop noemt de resultaten 'teleurstellend'. De financiële resultaten staan, ondanks een groter verkocht volume voeders, fors onder druk doordat de kosten voor het bedrijf over een breed front stegen.

ForFarmers wist in de eerste helft van 2021 meer voer aan klanten te verkopen. Het verkochte Total Feed volume - het totaal aan mengvoer, enkelvoudige grondstoffen en bijproducten – steeg met 1,9% tot in totaal 4,9 miljoen ton. De voor het bedrijf belangrijke afzet van mengvoeders steeg met 2,2% tot 3,5 miljoen ton. De stijgende volumes zijn gevolg van de overnames van De Hoop Mengvoeders en Mühldorfer Pferdefutter. Autonoom daalde het afzetvolume, zij het licht, met 0,5%.

De onderliggende EBITDA kwam door stijgende kosten uiteindelijk 15,4% lager uit op €40,8 miljoen. De onderliggende nettowinst daalde 26,6% tot €17,9 miljoen.

Hevige concurrentie en strijd voor marktaandeel drukken marges
Knoop geeft aan dat de strijd om marktaandeel tussen voerproducenten heftiger is dan normaal. De liquiditeitspositie op veel boerenbedrijven in deze periode was ook matig, als gevolg van prijsdruk voor producten door de langer dan verwacht aanhoudende coronamaatregelen en hoge voerprijzen. Vooral deze margedruk in de keten en een incident met te scherp geprijsde contracten in Duitsland drukten de resultaten.

Deze Duitse contracten hebben volgens het bedrijf een eenmalig negatief effect op de resultaten van €4 miljoen. Daarnaast kon ForFarmers de over de hele linie sterk gestegen grondstofprijzen niet geheel doorberekenen aan klanten, waardoor de brutowinst €2 miljoen lager uit viel. Hogere kosten door de implementatie van overnames en voor energie zorgden ervoor dat de operationele uitgaven ruim €6 miljoen hoger uit kwamen.

Volume groei in alle clusters
Ingezoomd op de resultaten per cluster wordt duidelijk dat de voerafzet in alle clusters is gestegen. In Nederland en België is deze stijging ingegeven door de overname van de De Hoop Mengvoeders. Het volume steeg met 1,8%. De acquisitie niet meegerekend, daalde het autonoom afgezette volume met 2,8%. Dit werd volgens het bedrijf veroorzaakt door de warme sanering van de varkensstapel en de keuze van melkveehouders om relatief veel ruwvoer te voeren.

De volumegroei in het cluster Duitsland en Polen werd verder voortgezet. Het bedrijf verkocht 3,4% meer voer aan klanten, zowel aan melkvee- als varkenshouders. Verdere ondersteuning bood herstel van de pluimveemarkt en afzet in Polen. De groei in dit cluster werd bijna geheel op eigen kracht (zonder acquisities) behaald. In Engeland stegen de volumes licht met 1,0%.

Zicht op enig herstel marges
Hoe snel de marges zich voor het bedrijf gaan herstellen, is volgens Knoop afhankelijk van 'de voortvarendheid van de sector om de snel gestegen kosten voor grondstoffen en energie integraal door te berekenen aan klanten'. Hij verwacht dat de onderliggende EBITDA voor de tweede helft van 2021 (inclusief acquisities) ongeveer gelijk is als die van de tweede helft in 2020.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Benoeming

ForFarmers vindt nieuwe CFO bij FrieslandCampina

Interview Pieter Wolleswinkel

ForFarmers wil na moeilijk jaar nu doorpakken

Nieuws Jaarcijfers 2023

ForFarmers sluit 2023 met nipt verlies af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden