Agrifoto

Achtergrond Economie

Groot deel inkomen boeren uit directe betalingen

23 Augustus 2021

Het gemiddelde inkomen op landbouwbedrijven in de EU is in de periode 2007 tot en met 2018 gestegen, maar blijft in vergelijking met de inkomens in andere sectoren nog steeds laag. De directe betalingen uit het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid zijn goed voor gemiddeld 28% van het inkomen van de Europese boeren.

Uit de data van het Europese informatienet bedrijfsboekhoudingen van landbouwbedrijven (ILB) blijkt dat het gemiddelde bedrijfsinkomen van €28.800 in 2007 naar €35.300 in 2018 is gegroeid. Het gemiddelde jaarinkomen per arbeidskracht komt in 2018 op €22.500. Tussen de verschillende landen en bedrijven zijn wel grote verschillen. Zo liggen de inkomens in Noordwest-Europa gemiddeld het hoogst en in Oost-Europa het laagst. Op 5% van de van de agrarische bedrijven ligt het jaarinkomen per arbeidskracht boven €70.000, terwijl 50% onder de €10.000 zit.

Extensieve bedrijven meeste steun
Het aandeel van de directe betalingen uit GLB in het inkomen verschilt ook sterk. In Litouwen is 70% van het inkomen afkomstig van de directe betalingen, terwijl dat in Nederland op gemiddeld 9% ligt. Volgens het ILB hangt dat samen met het type landbouwbedrijf. Graasdierbedrijven (uitgezonderd melkvee), gemengde bedrijven en akkerbouwbedrijven halen gemiddeld 40% tot 54% van het inkomen via het directe betalingen, terwijl dat in de tuin- en wijnbouw respectievelijk 2% en 5% is. Specifiek voor Nederland wordt het grote aantal van tuinbouw- varkens- en pluimveebedrijven genoemd als reden voor het relatief kleine aandeel van de directe betalingen in het inkomen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) becijfert in oktober dat er in 2019 regeringen wereldwijd $700 miljard spendeerden ter bescherming en ondersteuning van de (eigen) agrarische sector. De EU staat in hun lijst op de achtste plek tussen Indonesië en Israël met 19% van de bruto omzet op landbouwbedrijven die komt van (directe) inkomenssteun en marktbescherming. De VS valt als andere landbouwgrootmacht net buiten de top 10 met 12,1% aandeel van de overheid in de omzet van landbouwbedrijven.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Akkerbouw

NAV: Akkerbouw de dupe van landbouwplannen

Nieuws FAO

FAO: Aanpassing Europees landbouwbeleid begrijpelijk

Nieuws GLB

Brussel maakt gehakt van Nederlandse invulling GLB

Nieuws Voedselzekerheid

Frankrijk brengt 300.000 hectare braak in productie

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief