Agrifirm

Interview Ruud Tijssens

‘Kringlooplandbouw wordt mondiaal thema in veevoer’

23 September 2021 - Wouter Baan - 3 reacties

Ruud Tijssens, directeur public & cooperative affairs bij Agrifirm, is per 2022 aangesteld als voorzitter van de International Feed Industry Federation (IFIF). Deze belangenclub houdt zich op mondiale schaal bezig met de vraagstukken die spelen in de veevoersector.

IFIF buigt zich onder meer over wetgeving omtrent antibiotica. Maar ook kringlooplandbouw, waaronder het verwerken van reststromen in veevoer, is sinds kort een thema. "Nederland en ook Frankrijk lopen hiermee voorop, maar andere landen gaan dit thema ook omarmen."

Gefeliciteerd met je aanstelling, kun je uitleggen wat IFIF precies is?
"Dankjewel! De IFIF is een mondiale organisatie die zich bezighoudt met alle vraagstukken de te maken hebben met hetgeen de bek van het beest ingaat. IFIF is gestoeld op 2 grote poten. Uit alle continenten zijn voerfedeeraties lid. Vanuit Europa is dat FEFAC, waar Nevedi vanuit Nederland lid van is. Daarnaast zijn grote concerns die betrokken zijn bij de productie van veevoer lid. Denk hierbij aan DSM, BASF en Cargill. Ook Agrifirm is lid en vanuit die hoedanigheid ben ik gevraagd om voorzitter te zijn. Eerder zat ik al 5 jaar in het bestuur."

Met welke thema's houdt IFIF zich zoal bezig?
"Dat is heel breed. We houden ons bezig met feed safety en de wetgeving die daarmee gepaard gaat. De verschillen per land zijn heel groot. Dit zijn langlopende processen die bijvoorbeeld pas over 10 jaar wetgeving worden in bijvoorbeeld Nederland, maar een basis wordt internationaal gelegd. Daar moeten we bij zijn. Ook werkt IFIF samen met de Wereldvoedselorganisatie (FAO). Hoe kunnen we de voerindustrie vormgeven in ontwikkelingslanden en welke randvoorwaarden horen hierbij? Daar denken we gezamenlijk over na. We doen bijvoorbeeld projecten met feed regulators, want een goedwerkende veevoerindustrie functioneert alleen bij goed toezicht. Een derde pijler die de afgelopen jaren steeds belangrijker wordt, is duurzaamheid. Wat is bijvoorbeeld de CO2-footprint van maïs uit Brazilië en hoe kun je dit als voerproducent claimen in je eindproduct? Veel aspecten omtrent duurzaamheid moeten nog gestandaardiseerd worden om het meetbaar te maken."

In Nederland is kringlooplandbouw, waaronder het verwerken van reststromen in veevoer, een thema. Speelt dit internationaal ook al?
"Ook circulair feed wordt geagendeerd binnen de IFIF. Nederland en ook Frankrijk lopen hiermee voorop, maar andere landen gaan dit thema ook omarmen. Hier moeten we met elkaar nu een visie en definities over gaan vormen, zoals dat 7 tot 5 jaar geleden ook met het reduceren van CO2-emissies is gebeurd."

Voor welke uitdagingen staat de veevoersector mondiaal gezien?
"Dat is niet eenduidig te zeggen, er zijn eigenlijk 3 werelden. In de westerse wereld staat de consumptie van dierlijke eiwitten onder druk en wordt er gesproken over reductie van de veestapel. In andere delen van de wereld neemt de vleesconsumptie juist toe als gevolg van toenemende welvaart. En dan zijn er ook nog de ontwikkelingslanden waar veel mensen nog zichzelf voorzien in zuivel en vlees, en daar sterk afhankelijk van zijn. De zogeheten 'livelihood'. Ik heb begrepen dat wereldwijd de gemiddelde omvang van een veebedrijf 2,7 koeien is. Daar kunnen wij ons niets bij voorstellen, maar dat is wel goed om je te realiseren, dat de veehouderij in veel landen zich nog sterk zal gaan ontwikkelen. Het doel van het IFIF is om met die 3 werelden actief bezig te zijn en samen uit één mond te spreken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Henk. 24 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894296/lsquo-kringlooplandbouw-wordt-mondiaal-thema-in-veevoer-rsquo]‘Kringlooplandbouw wordt mondiaal thema in veevoer’[/url]
Beste mensen ik ben steeds weer verbaast over de term "Kringlooplandbouw" , want mijn vader en ik hadden met ons melkveebedrijf al in 1975 een overeenkomst met de buurman akkerbouwer, over grond ruilen, dus op ons grasland kwamen aardappelen, en op het vroegere aardappelland van de buurman kwam gras of mais.!? **Dus wij deden toen al aan kringlooplandbouw.!!
Abonnee
drent 24 September 2021
ja hier ook Henk, ze doen net of het iets nieuws is maar gebeurt hier al jaren, de mest wat over is bij de veeboer komt weer op ons skkerbouwbedrijf op de rest van de grond, korte lijnen en win win voor allebei.
Nicoline Raimond 24 September 2021
Ruud Tijssens zegt en ik citeer 'De IFIF is een mondiale organisatie die zich bezighoudt met alle vraagstukken de te maken hebben met hetgeen 'de bek van het beest' ingaat. Dan vraag ik mij af wie hier 'het beest' is. De IFIF en de heer Tijssens, die zo over levende wezens praat die, net als wij, ongemak en pijn kunnen hebben en kunnen lijden. Dan verdien je eenzelfde behandeling als de 'beesten'. Wellicht dat het welzijn van deze vogelvrij verklaarde intelligente dieren hoog op zijn agenda komt te staan. Gezien vanuit het perspectief van deze dieren wel te verstaan. Biologisch gezien verschillen we niet zoveel van elkaar!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden