Shutterstock

Nieuws Keten

Supermarkt wil duurzame boer niet meer betalen

30 September 2021 - Linda van Eekeres - 5 reacties

Supermarkten willen geen harde afspraken maken over het betalen van een hogere prijs aan boeren die duurzamer produceren. Dat blijkt uit stukken die tv-programma Zembla in handen heeft gekregen door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur. Demissionair landbouwminister Carola Schouten pleit in het programma, dat vanavond op NPO2 wordt uitgezonden, voor een heffing op minder duurzame producten.

Schouten heeft met alle grote supermarkten gesproken en wil dat zij stappen zetten in het meer betalen van boeren die duurzaam produceren. "Er zijn wel eens momenten dat ik denk, tjonge, waarom duurt het allemaal zo lang. Waarom gaat dit niet sneller?", aldus Schouten in de uitzending.

Heffing minder duurzame producten
Schouten, die in het programma aangeeft zelf vooral biologisch te eten en te zijn overgeschakeld op plantaardige zuivelvervangers, wil een heffing op producten die minder duurzaam zijn geproduceerd. "Als consument zie je in de supermarkt niet het verschil tussen hoe iets is geproduceerd en wat dat betekent voor de leefomgeving. Zorg dan wel dat die heffing niet in het groter geheel van de belasting opgaat, maar dat die bijvoorbeeld in een speciaal fonds komt. Dit fonds kan weer worden gebruikt om de boer tegemoet te komen in de kosten die hij heeft voor verduurzaming. Het mes snijdt dan aan twee kanten. De prijs van gangbaar en meer duurzaam wordt gelijker en tegelijkertijd zorg je dat boer wordt gecompenseerd voor de extra kosten die hij moet maken voor de transitie."

Supermarkten willen niet rapporteren over verduurzamen
Uit de stukken blijkt volgens Zembla ook dat supermarkten zich actief verzetten tegen een motie van de Tweede Kamer om jaarlijks te rapporteren over de manier waarop ze hun assortiment duurzamer maken. Supermarkten beroepen zich op concurrentiegevoeligheid, vrezen administratieve lasten en benadrukken dat ze al zoveel doen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
tijdbom 30 September 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894412/supermarkt-wil-duurzame-boer-niet-meer-betalen]Supermarkt wil duurzame boer niet meer betalen[/url]
Wat moeten we van Schouten nog meer verwachten?
Hopelijk keert ze niet meer terug ni nieuwe kabinet.
Ze wil alleen maar biologisch,dus reguliere akkerbouw telt niet mee .
Abonnee
agriklootje 30 September 2021
sinds wanneer heeft schouten zeggenschap over supermarkten!!
info 30 September 2021
De Nederlandse super moet concurreren tegen de buitenlandse bv. Aldi's ed. en als we weten dat de Duitse boer word afgeknepen door deze machthebbers, zij ontvangen zelfs 2 tot 4 eurocent minder dan de Nederlandse boer voor hun melk, dit alleen door hun reclame acties om de consument maar binnen te halen. En als een paar boeren zelf de melk aan de consument willen verkopen worden zij zelfs door de supers kapotgemaakt, zij dulden geen enkele concurrentie. Dus het is een Europees probleem, misschien moet er maar een algemene quotering komen op de productie van voedselproducten, maar ook daar hangen weer grote nadelen aan , want een boer produceert in de natuur en niet in een fabriek al denken supers dat wel. We kunnen wel een minimum prijs gaan hanteren en is dat niet te behalen niet produceren of vernietigen en terug geven aan de grond als compost .
Het blijft een moeilijk onderwerp
zuid-oost 30 September 2021
man man wat een poppenkast gewoon boter bij de vis!!
jij wilt duurzaam pronken in je winkel over de rug van de boer hallo J...
en nog minder dan koffie boeren betalen schandalig.
vanaf volgend jaar 0 eisen/0 keurmerken/0regels mest en gbm enz .
als de winkels dood vallen om enkele centen meer te betalen aan trouwe leverancier dan is de beer los. dit laten we met zijn alle niet gebeuren. worden al jaren kapot gemaakt dit is de druppel!
in 2022 word onze kostprijs ruim 20% hoger
diesel/gmb/kunstmest/arbeid/enz/enz.
dit kan en mag niet meer mega woeker winsten voor de retail en de landbouw bloeit gewoon dood aan onderbetaling en regeldruk!!

Henk. 1 Oktober 2021
Wat verwacht iedereen, met een VEGANIST als landbouwminister.!?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox