pieteromtzigt.nl

Politiek Peiling

D66 verliest fors, Omtzigt snoept zetels af van BBB

3 Oktober 2021 - Redactie Boerenbusiness - 11 reacties

D66 heeft fors verloren in laatste peiling. Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer waren gehouden, komt de partij van Sigrid Kaag uit op 17 zetels. Dit zijn er 7 minder dan nu en nog eens 2 minder dan bij de verkiezingen van 2017. Pieter Omtzigt is immens populair, terwijl BoerBurgerBeweging in de peiling van afgelopen week blijft staan op 7 zetels.

Dit blijkt uit de peiling die Maurice de Hond wekelijks organiseert. D66 stond al weken op verlies, maar afgelopen week komen daar nog eens een daling van 2 zetels bij. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de aankondiging van Kaag om toch deel te nemen aan onderhandelingen voor een nieuw kabinet met de huidige coalitiepartners VVD, CDA En ChristenUnie. De VDD wint ten opzichte van de Kamerverkiezingen van afgelopen maart 2 zetels en komt uit op 36 zetels. Ook de ChristenUnie staat op een plus van 2 en komt op 7 zetels.

Dramatische val CDA
Het CDA blijft echter een dramatische val maken in de peiling en komt uit op een historisch laag aantal van 5 zetels. De traditionele boerenpartij verliest daarmee 10 zetels ten opzichte van het huidige aantal in de Tweede Kamer. Door het verlies van D66 en CDA staan de vier partijen die nu aan de slag gaan om een regering te vormen bij deze peiling op 65 zetels. Een verlies van 13 ten opzichte van de verkiezingen. Van de Nederlanders reageert 29% positief op een kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

BoerBurgerBeweging staat in de peiling al enkele weken op een stabiele, doch stevige winst. De partij van leider Caroline van der Plas komt uit op 7 zetels, een winst van 6 zetels ten opzichte van de laatste Kamerverkiezingen. Daarmee staat BBB op gelijke hoogte met de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren en nog boven onder meer Forum voor Democratie en het CDA. (lees verder onder overzicht)

Pieter Omzigt zeer populair
Als Pieter Omtzigt besluit mee te doen aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen kan hij voor een politieke aardverschuiving zorgen. De voormalige CDA-prominent, nu een zelfstandig Kamerlid, wordt nog niet in de peilingen meegenomen. Als reden hiervoor wordt opgevoerd dat Omtzigt nog niet heeft aangegeven met een eigen politieke partij aan volgende verkiezingen mee te willen doen. Als Omtzigt dat wel doet, kan het vervelende consequenties hebben voor BoerBurgerBeweging.

In een speciale peiling medio september kwam naar voren dat Omtzigt op 25 zetels kan rekenen in de Kamer als hij met een eigen partij meedoet aan de volgende verkiezingen. Dit aantal zetels snoept hij van een breed scala aan partijen af, waaronder BBB. De partij van Van der Plas verliest volgens deze peiling van 4 zetels aan Omtzigt om te komen tot 3 zetels in de Tweede Kamer, 2 meer dan nu. Ook partijen als de VDD (-3), PVV (-4), SP (-3) en Partij voor de Dieren (-2) verliezen onder meer zetels aan Omtzigt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
11 reacties
Abonnee
erik 3 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894465/d66-verliest-fors-omtzigt-snoept-zetels-af-van-bbb]D66 verliest fors, Omtzigt snoept zetels af van BBB[/url]
BBB staat al en tijdje op 7 zetels, ook nog na de herintreding van Omtzigt. Dan een kop als deze? Is de auteur van dit artikel wel oud genoeg om te stemmen?
Als je serieus genomen wilt worden als platform zou ik even nadenken over hoe je nieuws brengt, en je eigen suggestieve gedachten er buiten laten, zoals het hoort in ( goede) journalistiek
Abonnee
jk 3 Oktober 2021
zeg Erik, misschien moet je even het hele artikel goed lezen voordat je zo reageert
Abonnee
cm 3 Oktober 2021
Omtzicht heeft al genoeg aan zijn eigen, partij oprichten en leiden is veel teveel hooi op zijn vork dus dat kun je vergeten. Mooi voor BBB als dit doorzet.
Abonnee
Sjaak 3 Oktober 2021
Het is zondag, Erik was nog een beetje slaperig. Logisch ook met dat weer buiten.
Abonnee
erik 3 Oktober 2021
gaat mij om de suggestiviteit van de kop. Van nul naar 25 zetels, en dan in je kop maar één partij noemen.
Abonnee
Gijs 4 Oktober 2021
Een kop plaatsen boven een artikel raakt doel. Ga niet pleiten voor of tegen maar een kop boven artikel behoort zorgvuldig te gebeuren zonder partijdigheid.
Abonnee
Wortelboer 4 Oktober 2021
snap het niet hoor jongens, die kop klopt feitelijk toch gewoon??? En BBB is voor ons toch de belangrijkste partij??? toch relevant dat omtzigt deels in vaarwater caroline zit. ik zeg samenwerken die twee!
Abonnee
Jan V 4 Oktober 2021
Is het zo erg als BBB van 1 naar bijv 4 zetels gaat? Als Omzigt in één keer op 25 zetels komt dan weet je zeker dat er ruzie in de tent komt en is het geheid afgelopen en uit.
Abonnee
nee nee nee 4 Oktober 2021
Zo zie je maar weer hoe kortzichtig wij boeren dus ook zijn. Als die boeren even naar het stemgedrag van Omzigt hadden gekeken dan hadden ze gezien dat hij bijna altijd het zelfde stemgedrag vertoont als het CDA. BBB heeft een heel andere koers als het op stemmen in de 2e kamer aan komt.
Abonnee
peter 4 Oktober 2021
Erik, welkom als nieuwe abbonee. Boerenbusines heeft altijd dit soort koppen. Hoe vaker je hun artikelen leest hoe moeilijker het wordt om ze serieus te nemen.
Abonnee
drent 4 Oktober 2021
nee nee nee schreef:
Zo zie je maar weer hoe kortzichtig wij boeren dus ook zijn. Als die boeren even naar het stemgedrag van Omzigt hadden gekeken dan hadden ze gezien dat hij bijna altijd het zelfde stemgedrag vertoont als het CDA. BBB heeft een heel andere koers als het op stemmen in de 2e kamer aan komt.
dat vind ik ook, hier in de buurt stemmen sommige ook op cda omdat er bepaalde personen op de lijst staan maar die vervolgens toch niet in de kamer komen, nu klagen ze dat ze beter BBB hadden kunnen stemmen, ja duh je kan zelf toch ook nadenken
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden