Interview Maurits von Martels

Von Martels wil voor BBB wel weer de Kamer in

26 Oktober 2021 - 1 reactie

Wrok koestert hij niet. "Ik heb ook veel te danken aan het CDA." Maar nadat hij de boerenachterban steeds verder zag afdrijven en als enige boer in de Tweede Kamer op een onverkiesbare plek op de lijst werd gezet, kon Maurits von Martels de motivatie niet meer terugvinden.

Afgelopen woensdag nam Von Martels het voor hem moeilijke besluit de partij de rug toe te keren en zich aan te sluiten bij de BoerBurgerBeweging (BBB). Boerenbusiness sprak met de melkveehouder en oud-Kamerlid over zijn beweegredenen.

In uw opzegbrief aan het CDA schrijft u dat de motivatie ontbreekt om u in de toekomst nog te willen inzetten. Waar is het mis gegaan tussen u en de partij?
"Op zich heb ik mij in vier jaar in de Kamer op allerlei terreinen verdienstelijk kunnen maken. Maar landbouw was in de afgelopen vier jaar een hot item en als enige boer in de Kamer denk je je daar ook in te kunnen mengen. Mijn expertise ligt natuurlijk bij natuur en landbouw. Ik heb steeds gemerkt dat ik niet de kans kreeg om te doen wat nodig was. Dan neem je daar genoegen mee en denkt: de volgende periode komen er wel meer kansen. Dan wordt de kieslijst opgesteld en je verwacht plaats 20 tot 25. Nummer 39 is een schoffering van de kiezer. Met de steun van 21.510 kiezers wordt niks gedaan. Ook anderen zijn letterlijk afgeserveerd. Dat is niet in overeenstemming met mijn gevoel. En hoe serieus neem je de agrarische sector? Landbouwwoordvoerder Jaco Geurts stond op nummer 11, maar had te kennen gegeven het niet meer te willen doen. Op nummer 23 stond de eerste landbouwwoordvoerder (Eline Vedder red.). Ik dacht toen: na de Kamerperiode maar kijken of ik een beetje motivatie kan vinden om me te blijven inzetten."

"Al sinds 2018 had ik regelmatig contact met Caroline van der Plas en zij heeft ook laten zien mij heel graag erbij te willen hebben. Een gevoel dat CDA mij an sich nooit heeft gegeven. Voor BBB kan ik misschien ook iets te betekenen hebben. Op zich heb ik er nog lang over gedaan, maar vorige week na een goed gesprek met Caroline in Deventer ben ik tot de beslissing gekomen."

U had wel aan landbouw gerelateerde zaken, zoals gewasbescherming, dierenwelzijn en biotechnologie in de portefeuille, maar was geen landbouwwoordvoerder. Stak dat?
"Ik heb me uitgesproken tegen de voermaatregel, dat is mij ook niet in dank afgenomen. Ik had graag ten tijde van de boerenprotesten op het Malieveld ons gezicht beter laten zien. Ik kon zelf mijn verhaal niet kwijt, want ik was niet de landbouwwoordvoerder, dat was heel moeilijk. Daar hebben we ook de slag verloren met BBB, omdat we onvoldoende opkwamen voor de achterban. De positie is daarna alleen maar verder verslechterd."

Welke rol gaat u spelen bij de BoerBurgerBeweging?
"We hebben afgesproken om te kijken waar er behoefte aan is. Dat gaat op die manier wel groeien. Ik ben nu fulltime boer, mijn tijd is ook beperkt. Misschien is er wel een rol voor mij bij het begeleiden van kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezingen. Lid van de Provinciale Staten zelf ligt niet direct voor de hand. Zoals ik er nu tegenaan kijk, wil ik me wel verkiesbaar stellen voor de Tweede Kamer. Maar dat duurt nog jaren, dan moeten we te zijner tijd verder kijken."

Veel boeren zijn teleurgesteld in het CDA. Kan dat vertrouwen nog hersteld worden?
"Het CDA moet zelf duidelijk maken nog oog te hebben voor het platteland en niet alleen te kiezen voor de stad. Op zich gaan politieke veranderingen heel snel en is er politiek een kort geheugen, dus het kan, maar in de praktijk moet CDA waarmaken dat ze echt in de sector gelooft. BBB pakt dat sentiment veel beter op en is er beter toe in staat om goede dingen te doen voor boeren, tuinders en iedereen op het platteland. Laat me duidelijk zijn: ik heb geen grote wrok jegens het CDA. Het was een moeilijke keuze, maar het kwartje is gevallen richting BBB. Ik wil niet te veel afgeven op het CDA. Ik heb ook veel te danken aan de partij, daarom heb ik er zo lang over gedaan. Sommigen vinden het moedig wat ik doe, anderen opportunistisch, maar ik was min of meer uitgerangeerd. Ik wens CDA het allerbeste. We hebben elkaar nog keihard nodig en ik hoop dat we in de toekomst in staat zijn samen op te trekken."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
recpect 27 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894879/von-martels-wil-voor-bbb-wel-weer-de-kamer-in]Von Martels wil voor BBB wel weer de Kamer in[/url]
dat er nog mensen zijn die het zien zitten om tussen dat politiek volk te willen werken. Succes
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Green Deal

Timmermans haalde alles uit kast voor groen plan

Nieuws Politiek

BBB in peiling meer dan dubbele aantal zetels VVD

Nieuws Peiling Tweede Kamer

BBB en Omtzigt garant voor politieke aardverschuiving

Interview Henk Vermeer

'BBB klaar voor verkiezing als kabinet nu valt'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox