Foto-berlin.net / Shutterstock.com

Achtergrond Cem Özdemir

Groene landbouwminister Duitsland is vegetariër

29 November 2021 - 1 reactie

Cem Özdemir is aangesteld als de nieuwe landbouwminister van Duitsland. De nieuwe bewindsman is een afgevaardigde van die Grünen, ook wel de Duitse GroenLinks genoemd. Met de aanstelling van vegetariër Özdemir zal er waarschijnlijk een andere politiek wind door het Duitse landbouwbeleid gaan waaien.

In amper tien weken lukte het de Duitse politiek om tot een nieuwe formatie te komen. Een efficiënt staaltje onderhandelingen, waar politieke muren klaarblijkelijk vrij gemakkelijk overbrugbaar waren. Wij Nederlanders kunnen daar nog wat van leren. Hier duurt de formatie ondertussen al bijna driekwart jaar en nog steeds laat een doorbraak op zich wachten.

Andere wind na 16 jaar Merkel
Nu bondskanselier Angela Merkel na zestien jaar vertrekt, zal de Duitse politiek een ander karakter krijgen. De Christendemocraten staan voor het eerst sinds lange tijd aan de zijlijn. De nieuwe regering wordt namelijk gevormd door sociaaldemocraten, liberalen en groenen. SPD-leider Olaf Scholz wordt de nieuwe bondskanselier. Het coalitieakkoord staat bol van de groene plannen. Zo moet de energietransitie worden versneld en daar is ruim voor gebudgetteerd. Ook heeft de regering als doel om voor 2030 alle kolencentrales in het land te sluiten, aanvankelijk was dit gepland voor 2038. Er komt een apart ministerie van Klimaat. Dit om het volgens de coalitie urgente probleem stevig aan te kunnen pakken.

Duitser met Turkse roots
Opvallend is dat Die Grünen het landbouwbeleid naar zich hebben toegetrokken. De 57-jarige Cem Özdemir wordt eindverantwoordelijk in dit dossier. Deze geboren Duitser met Turkse roots is een ervare politicus. Hij zit sinds 2013 in de Bondsdag, het parlement van Duitsland. Daarvoor zat hij al jaren in het Europees Parlement. Een saillant detail, Özdemir is vegetariër en dat is in de (agrarische) Duitse media best een dingetje. Hoewel natuurlijk iedereen vrij is in zijn of haar keuzes, zal dit voor Duitse veehouders wellicht een ietwat wrange bijsmaak opleveren. Zij hadden waarschijnlijk graag een bewindsman gezien die voor hen op de barricade zou springen.

'Wie vlees wil eten, mag dat doen'
Het tegendeel is waar. Özdemir wil juist breken met de bestaande gebruiken. In zijn eerste interview aan de Stuttgarter Zeitung geeft hij aan de regels voor de vleesindustrie aan te scherpen. "Wie vlees wil eten, mag dat doen. Wie vlees produceert mag dat ook doen, maar dan wel met inachtneming van maatregelen omtrent dierwelzijn en milieu", aldus Özdemir. Eén van de maatregelen waar de nieuwe bewindsman op inzet, is een verplichte veehouderij-etikettering. Hierbij moet ook de wijze van transport en de slacht worden opgenomen. Ook op andere dossiers, zoals mestwetgeving en middelengebruik, staan met de komst van Özdemir mogelijk een verdere aanscherping op komst. Net als in Nederland is ook de landbouwpolitiek in Duitsland hevig in beweging.

Cirkel is rond
Özdemir geeft aan warme gevoelens voor de landbouw te koesteren. Dit mede omdat zijn vader in Turkije boer was, voordat hij als gastarbeider naar Duitsland kwam. "Nu ik in Duitsland minister van landbouw mag worden, is de cirkel rond." Özdemir is het eerste kind uit een gastarbeidersgezin dat minister wordt in een federaal kabinet bij onze Oosterburen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Wouter Baan

Wouter Baan is redacteur voor Boerenbusiness en focust zich op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Insider 29 November 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10895440/groene-landbouwminister-duitsland-is-vegetarier]Groene landbouwminister Duitsland is vegetariër[/url]
Zo, vee boeren hier te lande, krab maar eens achter je oren, spreek het maar goed door met je partner en kuis de boel maar op.
Investeren terug voor nog minder.
Dien turk gaat je pijn doen, zo veel is zeker!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Politiek

Parlement stemt voor importverbod kalveren

Nieuws Politiek

‘Kweekvlees en plantaardig eiwit voor krimp veestapel'

Nieuws Politiek

Keijzer met stip favoriete premierskandidaat

Nieuws Melk

Ook Nieuw-Zeelandse boer heeft veranderingsmoeheid

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox