Europa grootste markt

33 miljard verdiend aan bestrijdingsmiddelen

2 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Aan de verkoop van gewasbestrijdingsmiddelen is in 2011 33,4 miljard euro verdiend. Met 9,6 miljard euro is Europa de grootste verbruiker van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit meldt pleinchamp.com.

De reden dat Europa de grootste markt is voor gewasbestrijdingsmiddelen is het gematigde klimaat waar ziekten goed in gedijen. Hierdoor werd in 2010 voor 10,6 miljard euro aan bestrijdingsmiddelen verkocht. In 2011 steeg dit naar 12,2 miljard euro. Van de bestrijdingsmiddelen bestond 37 procent uit fungiciden. Slechts 13,9 procent van bedrag werd uitgegeven aan insecticiden.

Hiervan worden, door het tropische klimaat, in Australië, Azië en Zuid-Amerika meer van gebruikt. Daarnaast wordt op deze continenten meer plaaggevoelige gewassen zoals katoen en rijst geteeld. In Noord-Amerika wordt het landbouwareaal gedomineerd door maïs en soja waardoor voornamelijk herbiciden op grote schaal worden ingezet. Genetisch gemodificeerde gewassen, zoals Bt-mais en Bt-katoen, zorgen wel voor een daling van het gebruik van insecticiden.

In Zuid-Amerika is de verkoop van gewasbestrijdingsmiddelen tussen 2003 en 2010 verdubbeld. Dit komt door een intensievere productie en een uitbreiding van het landbouwareaal met enkele miljoenen hectares. Ook in Oost-Europa stegen de verkopen doordat boeren een hogere productiviteit najagen. Dit geldt ook voor Azië. In Afrika, waar de omzet twee jaar geleden 1 miljard euro bedroeg, was de stijging bescheiden en in Noord-Amerika stagneert de verkoop van bestrijdingsmiddelen.

Wereldwijd het meest verkochte middel is glyfosaat. De actieve stof van onder andere het middel Roundup en is verantwoordelijk voor de helft van de omzetcijfers van herbiciden.

Met een omzet van 6,8 miljard euro heeft Syngenta het meeste verdiend aan de verkoop van bestrijdingsmiddelen. Bayer staat met 6,1 miljard euro op de twee plaats. BASF (4 miljard euro), Dow (3,1 miljard euro, Monsanto (2,2 miljard euro) en DuPont (1,8 miljard euro) volgen daarna.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

ziekten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Geert P 3 Januari 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10817881/33-miljard-verdiend-aan-bestrijdingsmiddelen]33 miljard verdiend aan bestrijdingsmiddelen[/url]
Toch bijzonder om te lezen dat intensivering van productie en uitbreiding van landbouwareaal kennelijk wordt aangepakt met gewasbestrijdingsmiddelen. Zal helpen om de afzet van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum terug te brengen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden