Ziekten

uien Gewastour zaaiuien Gewastour2020

Aangeboden door Hazera

Kunnen we ziektestress in ui herkennen?

Ziektestress herkennen en zo mogelijk meten. Dit is, bij monde van Karin Oonk (Agrifirm), de grote uitdaging voor komend seizoen van de onderzoekwerkgroep 'Weerbare uien'. Karin is als werkgroepvoorzitter nauw betrokken bij de toestandkoming van het onderzoekplan. “Hoe kunnen we de weerbaarheid van een uiengewas vaststellen?” Zijn er verschillen in weerbaarheid tussen teeltsystemen? In februari jl. is de werkgroep 'Weerbare uien' voor het eerst bij elkaar geweest. Tijdens deze bijeenkomst is het plan vastgesteld komend seizoen in de praktijk te kijken hoe de weerbaarheid van een uiengewas is vast te stellen. Oonk: “Kunnen we 'ziektestress' herkennen en zo mogelijk meten? Kunnen we dan verschillen zien tussen verschillende teeltsystemen, met andere woorden is het ene teeltsysteem intrinsiek weerbaarder dan het andere?” Combinatie literatuuronderzoek en veldonderzoek Het onderzoek aankomend seizoen wordt een combinatie van literatuuronderzoek naar meetmethoden van weerbaarheid en verschillende waarnemingen in proeven in diverse teeltsystemen. Doel voor de toekomst is het vroegtijdig herkennen van een stressperiode van een gewas zodat zo snel mogelijk preventief kan worden bijgestuurd. Oonk: “Nog mooier zou het zijn als we een antwoord kunnen geven op de vraag welk teeltsysteem het uiengewas zelf de meeste weerbaarheid geeft en in hoeverre we daar in de praktijk rekening mee kunnen houden. Kortom, óp naar een robuust teeltsysteem voor uien.”
16 Juli 2020

Aangeboden door Bayer CropScience

Bladziekten in uien in beeld

Soms warm, dan kouder, soms droog, dan nat. Ideaal voor verschillende bladziekten in uien. Een goede preventieve aanpak van deze ziekten is méér dan de tank vullen en rijden. Mark Ermers van Bayer CropScience neemt u weer mee naar de uien.
3 Juli 2020
akkerbouw suikerbieten

Weerupdate Sima 2019

Robotarm zoekt zelf zieke suikerbieten

De Franse Bettybot is ontwikkeld om ziektes in suikerbieten op te sporen en wordt ingezet door bieteninstituut ITB. Door data van allerlei rassen te verzamelen, hopen onderzoekers meer te weten te komen over meeldauw en cercospora.
26 Februari 2019

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden