Nederland vult aan

Grote vraag naar piepers in Scandinavië

21 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Na een korte adempauze na kerst is de vraag naar aardappelen weer ongewoon hoog. In het zuiden van Zweden heeft dit tot stijgende aardappelprijzen geleid, zo schrijft het Duitse marktbureau AMI. Voor klasse I, 40/60 mm krijgen de boeren 31,90 euro per 100 kg. Dat is 2,90 euro per 100 kg meer dan voor de kerst. Naast de goede binnenlandse vraag is ook de uitvoer naar de Baltische Staten en Finland in het nieuwe jaar op de goede weg.

Vanuit de verwerkende industrie komt het nieuws dat 3N (behorend tot Aviko) het bedrijf Solanum in Kävlinge op 1 januari 2013 heeft aangekocht. Aviko Norden 3N staat bekend om de verscheidenheid van aardappelgerechten. De productie wordt in het voorjaar opgestart waarbij het productassortiment door Nederland wordt aangevuld. De voormalige telers van Solanum krijgen contracten van 3N aangeboden.

Inmiddels is het Zweedse pootgoed gekeurd. Het gaat om de beste resultaten ooit. Slechts 2 procent van de percelen is afgekeurd. Veel soorten zijn echter uitverkocht. Het pootgoed moet worden aangevuld door import uit Schotland. Maar dit is niet voor alle rassen mogelijk. Door de moeilijke omstandigheden is er een leveringstekort.
Ook in Finland bevinden de aardappelprijzen zich in een opwaartse trend. De oogst is klein en verliezen groot; er is sprake van rot, groene knollen en beschadigingen doordat percelen onder natte omstandigheden zijn gerooid. Voor de export naar Rusland, waar vorig jaar 30.000 ton heen ging, wordt bijna niets geleverd. Finland heeft het eigen aanbod zelf nodig.

De Deense aardappelmarkt is minder vast. Tegenover een zwakke vraag staat een groot aanbod. Dat zorgt voor prijsdruk. Maar de boeren verkopen goede lang bewaarbare partijen niet goedkoper. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Nieuws Aardappelen

Aviko verkoopt fabriek in Cuijk aan investeerder

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden