Jaarlijks 5 procent groei

Denen willen meer zetmeelaardappelen telen

28 Augustus 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Deense aardappelzetmeelfabriek Karup Kartoffelmelfabrik wil haar areaal de komende jaren in Denemarken flink gaan uitbreiden. Hiervoor heeft het een nieuwe agrarisch manager aangesteld, die jaar op jaar een groei van 5 procent moet gaan realiseren. Afgelopen jaar werd door de fabriek 325.000 ton aardappelen verwerkt.

De Karup Kartoffelmelfabrik bevindt zich in het noorden van Denemarken. Het haalt bijna alle zetmeelaardappelen uit de regio, waar 80 procent van de 300 telers zitten. De coöperatie heeft een prima jaar achter de rug en wil graag uitbreiden, met vijf procent per jaar. Dat valt echter niet mee, want het is niet gemakkelijk om met de aardappelteelt te starten in het land.

Het gemiddelde saldo lag voor de Deense zetmeeltelers afgelopen jaar op 30.000 kronen. Dat is zo’n 3.600 euro per hectare. In totaal werd 325.000 zetmeelaardappelen geproduceerd, waarvan 75.000 ton zetmeel en 3.200 ton eiwit werd geproduceerd. Een record voor de Karup Kartoffelmelfabrik, dat een winst van 87,3 miljoen kronen noteerde over afgelopen jaar. Dat is zo’n 10,57 miljoen euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden