Teeltgebieden in gevaar

Schimmels stoten aardappelen van menu

2 September 2014 - Redactie Boerenbusiness

Groot-Brittannië onderschat het gevaar van gewasziekten voor de bedreiging van de voedselvoorziening aanzienlijk. Schimmels en virussen zijn zo’n groot gevaar voor tarwe en aardappelen dat het land gedwongen kan worden, de grondstoffen van het menu te schrappen. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Exeter in The Independent.

Het rapport waarschuwt ervoor dat als de plagen zich op het huidige tempo blijven uitbreiden er een aanzienlijk deel van de grootste voedselproducerende landen ter wereld verzadigd zullen zijn met ziekten. Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Frankrijk, Japan, India en China zijn allemaal op koers om halverwege deze eeuw compleet te worden overspoeld met plagen. De opkomst van dodelijke plagen vormt een bedreiging voor het wereldwijde voedselsysteem, maar het Verenigd Koninkrijk is een van de meest kwetsbare landen.

Van de schimmels, bacteriën, virussen, insecten, nematoden en viroïden die planten kunnen treffen, vormen schimmels de grootste bedreiging. Voor tarwe gaat het om septoria-bladvlekkenziekte en meeldauw die de oogsten bedreigen. Septoria heeft al 10 tot 30 procent van de Britse tarwe-oogst gedecimeerd. Meeldauw zal zich naar verwachting sterk verspreiden. Bij aardappelen zijn aardappelmoeheid en nieuwe varanten van phytophthora de grootste bedreigingen.

Klimaatverandering, ontoereikende bioveiligheids maatregelen en nieuwe varianten stimuleren de verspreiding van ziekten en plagen. De onderzoekers dringen erop aan meer geld uit te geven voor onderzoek, training, toezicht en veiligheid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

ziekten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden