Nederlandse innovatie

Zoute aardappel wint prestigieuze subsidie

22 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Water management en nieuwe aardappelrassen ontwikkelen. Twee zaken waar we als Nederlanders in excelleren. Dr. Arjen de Vos en de agrariër Marc van Rijsselberghe, aardappelteler op het eiland Texel, ontwikkelde samen  een zouttolerante aardappel. Inmiddels worden de eerste aardappelen in Pakistan uitgepoot. Vorige week won deze aardappel een prestigieuze USAid prijs om hun idee verder te ontwikkelen.

‘89 procent van al het water op de wereld bestaat uit zoutwater’, verteld Van Rijsselberghe tegen The Guardian. '50 procent van alle agrarische gronden wordt bedreigd door zoutwater. Ook een derde van de Nederlandse landbouwgrond wordt steeds zouter.’

Samen met Arjen de Vos, van de Vrije Universiteit in Amsterdam, ontwikkelde de teler een zouttolerante aardappel. Zonder laboratoria en zonder genetische modificatie. Gewoon in de praktijk. Volgens Van Rijsselberghe is er geen gevaar dat je, door consumptie van de zouttolerante aardappel, teveel zouten binnenkrijgt. De plant slaat het namelijk op in zijn bladeren en maakt meer suiker aan ter compensatie. Daardoor worden de vruchten juist zoeter. Ook bij aardbeien heeft hij dat gemerkt.

Inmiddels werken De Vos en Van Rijsselberghe samen met het Nederlandse bedrijf MetaMeta. Zij hebben een aantal ton van het bijzondere pootgoed naar Pakistan verscheept, waar een grootschalige proef zal worden aangelegd. Vorige week kreeg het project bovendien een USAid subsidie toebedeeld. Die is onderdeel van het Securing water for food programma. In totaal wist de innovatieve aardappel 560 andere innovaties te verslaan. SWFF verdeeld in totaal 200 miljoen dollar over vijf projecten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden