Water management en nieuwe aardappelrassen ontwikkelen. Twee zaken waar we als Nederlanders in excelleren. Dr. Arjen de Vos en de agrariër Marc van Rijsselberghe, aardappelteler op het eiland Texel, ontwikkelde samen een zouttolerante aardappel. Inmiddels worden de eerste aardappelen in Pakistan uitgepoot. Vorige week won deze aardappel een prestigieuze USAid prijs om hun idee verder te ontwikkelen.
‘89 procent van al het water op de wereld bestaat uit zoutwater’, verteld Van Rijsselberghe tegen The Guardian. '50 procent van alle agrarische gronden wordt bedreigd door zoutwater. Ook een derde van de Nederlandse landbouwgrond wordt steeds zouter.’
Samen met Arjen de Vos, van de Vrije Universiteit in Amsterdam, ontwikkelde de teler een zouttolerante aardappel. Zonder laboratoria en zonder genetische modificatie. Gewoon in de praktijk. Volgens Van Rijsselberghe is er geen gevaar dat je, door consumptie van de zouttolerante aardappel, teveel zouten binnenkrijgt. De plant slaat het namelijk op in zijn bladeren en maakt meer suiker aan ter compensatie. Daardoor worden de vruchten juist zoeter. Ook bij aardbeien heeft hij dat gemerkt.
Inmiddels werken De Vos en Van Rijsselberghe samen met het Nederlandse bedrijf MetaMeta. Zij hebben een aantal ton van het bijzondere pootgoed naar Pakistan verscheept, waar een grootschalige proef zal worden aangelegd. Vorige week kreeg het project bovendien een USAid subsidie toebedeeld. Die is onderdeel van het Securing water for food programma. In totaal wist de innovatieve aardappel 560 andere innovaties te verslaan. SWFF verdeeld in totaal 200 miljoen dollar over vijf projecten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.