Duitse GM aardappel

Giftige aardappel bestrijdt zelf de coloradokever

4 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Door het bladgroen van de aardappelplant giftig te maken is het Duitse wetenschappers gelukt coloradokevers op deze manier te bestrijden. Dat hebben ze gedaan door genetische modificatie toe te passen. Deze techniek werkt nu alleen nog op het kevertje, maar in de toekomst hopelijk ook voor andere insecten.

Door het DNA van bladgroen
korrels te veranderen wordt de aardappelplant giftig

Door aan het DNA van bladgroenkorrels in de aardappelplant te sleutelen is het onderzoekers uit Potsdam en Jena gelukt de aardappelplant giftig te maken. Let wel, het gaat hierbij om de bladeren. Hun vinding wordt vandaag in het blad Science gepresenteerd, schrijft NRC.

De giftige plant maakt geen vreemde eiwitten aan. Voorheen was dit bij gengewassen wel het geval. Meestal is de giftige stof Bt ingebouwd, die afkomstig is uit een bodemschimmel. Planten met dit gif zijn dodelijk voor alle vraatinsecten. Vooral bij katoen is dit een populaire bestrijdingsmethode. Echter, ecologen maken zich zorgen dat ook veel lieveheersbeestjes en monarchvlinders zo sterven, omdat ze per ongeluk het Bt gif binnenkrijgen. De nieuwe gemodificeerde aardappelplant dood alleen coloradokevers.

Om dit voor elkaar te krijgen wordt gebruik gemaakt van RNA-interferentie. Met deze techniek is één RNA-molecuul volledig stil te leggen. De moleculen zijn zo ontworpen dat ze alleen genen van kevers uitschakelen en niet die van andere insecten of de plant zelf.

Het probleem met deze techniek is dat plantencellen de RNA moleculen zelf afbreken, waardoor het gif niet langer effectief is. Door aan de bladgroenkorrels te sleutelen is het de onderzoekers voor het eerst gelukt dit tegen te gaan, omdat de korrels geen eigen DNA hebben.

Uit proeven blijkt dat na vijf dagen alle keverlarven dood waren die aan de bladeren hadden gegeten. Van de sterkere kevers overleefde in het tweede stadium slechts 17 procent. Omdat alleen het DNA van de bladgroenkorrel is aangepast vind je het gif niet terug in de knol. Wel zo veilig voor de consument.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden