Verbod op uien en aardappelen

Exportverlies importban Mali verwaarloosbaar

15 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Mali heeft de import van aardappelen en uien voorlopig opgeschort totdat de lokale productie is verkocht, zo schrijf FreshPlaza. Het verbod blijft geldig tot aan de oogst en het eind van het verkoopseizoen. De gevolgen voor de Nederlandse export lijken tot dusver mee te vallen.

De Malinese minister van handel en industrie nam de maatregel na klachten van lokale producenten die last hadden van de buitenlandse concurrentie. Het land nam niet eerder een dergelijk besluit. Het is onderdeel van de inspanningen om de belangen van boeren en de nationale economie te beschermen. Senegal legt al sinds 2012 invoerbeperkingen op bij uien.

Voor de export van Nederlands product lijkt de Malinese actie tot dusver weinig gevolgen te hebben. Mali haalt jaarlijks ongeveer 1.500 ton pootgoed uit Nederland. Dit jaar leidt dat met ruim 1.400 ton tot 28 februari een kleine daling. Wat betreft consumptieaardappelen importeerde het Afrikaanse land tot en met februari 2015 een ruime 12.700 ton. In 2012 ging het om 6.849 ton en in 2011 om 11.563 ton. Afgezet tegen deze cijfers loopt Nederland in het geheel niet achter.

Het volume importuien uit Nederland bedroeg in 2013 bijna 18.600 ton. In 2014 ging het tussen week 27 en week 10 om bijna 24.000 ton. Dat is het grootste volume van de afgelopen zes jaar. Daarmee is nochtans van een exportverlies geenszins sprake.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Nieuws Aardappelen

Europese landen trekken aan Nederlands pootgoed

Nieuws aardappelen

Aardappelexport blijft voorlopen op laatste jaren

Nieuws Aardappelen

Oorlogsimpact beroert ook Israëlische aardappelteelt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden