Kwart opbrengstverlies

Neerslagtekort Nederland en Duitsland verhevigd

11 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het gebrek aan neerslag begint de boeren in Duitsland steeds meer zorgen te baren. In bijna de helft van Duitsland is de bodemvochtigheid niet meer zo laag geweest sinds 1961. In Nederland is het neerslagtekort lokaal al opgelopen tot meer dan 150 millimeter.

Vooral in het Noordoosten van Duitsland is de situatie zorgelijk. De hoeveelheid neerslag in mei ligt in Brandenburg tweederde onder het langjarig gemiddelde. Vrijwel alle gewassen hebben te kampen met droogtestress. Boeren achten opbrengstverliezen in granen, maïs en suikerbieten tot 25 procent mogelijk.

In Niedersachsen viel in mei 50 liter water per vierkante meter, terwijl de grond op de weinige reserves uit de wintermaanden teert. Vooral de lichte zandgronden kampen met een water tekort. Sommige graan- en aardappelpercelen zijn al voor de derde keer beregend. Wil het effect hebben moet er gemiddeld 25 tot 30 mm op. De kosten voor stroom, water en de installatie komen op meer dan 40 euro per hectare per keer uit. De totale kosten bedragen ongeveer 100 euro per hectare.

Ook in Nederland begint het neerslagtekort op te spelen. De droogste gebieden van het land bevinden zich in het zuiden en westen: daar is het neerslagtekort lokaal al meer dan 150 millimeter. Dit loopt de komende vijftien dagen steeds verder op.  De eerste beregeningsverboden op hoge zandgronden in het zuiden van het land zijn al enkele dagen van kracht.

Er is een lichtpuntje; overal in Noord-Europa zal er door de droogte minder worden geoogst en dat zal de prijzen stimuleren.

Bon: KNMI

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

beregening
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden