Wordt rampjaar 1998 verslagen?

2015 lijkt op weg naar een nieuwe hitterecord

20 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Begin dit jaar werd 2014 nog uitgeroepen tot het warmste jaar ooit in de geschiedenis van 134 jaar temperatuur meten, door de Nasa en NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). Echter, alle signalen lijken aan te geven dat 2015 nog eens dik over dit record heen zal gaan. Dat schrijft Climate Progress. De gemiddeld hogere temperaturen wereldwijd zijn te danken aan het El Nino effect.

2015 lijkt op weg naar een nieuw warmterecord. Grote kans dat die in 2016 alweer wordt verbroken

Heel het jaar al zijn onderzoekers druk met de ophanden zijnde El Nino. Afgelopen week werd nog aangekondigd dat de kans op dit weersfenomeen is gestegen tot 100 procent, aldus de NOAA. Veel experts zijn het er over eens dat we met een van de sterkste El Nino's in 50 jaar t emaken krijgen. De sterk stijgende gemiddelde temperatuur op aarde lijkt dit te bevestigen.

Afgelopen woensdag maakte Nasa bekend dat de junimaand een hitterecord heeft weten neer te zetten. Daarmee verbreekt het nipt het voorgaande record, van juni 1998. Niet direct een jaar waar veel Nederlandse boeren goede gevoelens bij hebben als het gaat om het weer. Echter, beide jaren hebben qua weer op dit moment nog weinig gemeen.

In 1998 werd het warmste voorjaar in de eeuw opgetekent, maar juist gevolgd door een extreem natte zomer. Juni gaf een neerslagrecord. Pas vanaf week 39 kwam er stemming op de termijnmarkt. In week 40 werd flink hoger genoteerd, na enorme regenval in Noordwest-Europa. In De Bilt werd in september de dubbele hoeveelheid neerslag t.o.v. het gemiddelde genoteerd. Oktober was met 175mm nog veel natter, net als november. De voorspellingen voor dit jaar latens vooralsnog een langdurig droge periode zien.

Ondertussen is 2015 op weg naar een nieuw warmterecord, blijkt uit de meetgegevens. De NOAA verwacht dat de voorsprong van 2015 op het gemiddelde de komende maanden verder uit zal lopen. De oceaantemperaturen in centraal en oost Pacific blijven namelijk stijgen. Een indicator voor een steeds sterker wordende El Nino.

100

procent

Is volgens de NOAA de kans dat dit jaar een El Nino optreedt

Als juli de trend van een stijgende zeewatertemperatuur door weet te zetten lijkt een zeer sterke El Nino overmijdelijk. Volgens weerexperts is de kans 85 procent dat hij tot volgend jaar mei aan zal houden. De piek ligt tussen december en februari. Daarnaast heeft het weerfenomeen invloed op de gemiddelde temperatuur van 2016, waardoor het mogelijk record van dit jaar overschreden wordt.

Volgens sommige klimatologen is dit geen eenmalig verschijnsel, maar een trend die laat zien dat de gemiddelde temperaturen wereldwijd stijgen. Een El Nino zorgt ervoor dat we in Nederland juist een milde natte herfst en winter kunnen verwachten. De laatste zeer sterke El Nino – vergelijkbaar met die van dit jaar – was in 1998. Een rampjaar voor veel Nederlandse boeren.


Deze grafiek laat zien dat de gemiddelde temperatuur van 2015 ver boven het record van alle voorgaande jaren uitstijgt. Dus ook die van het vorige recordjaar 2014. Bron: Climate Progress


Een stijgende zeewatertemperatuur betekent een sterker wordende El Nino. De laatste zeer sterke El Nino stamt uit 1998. Een zeer nat jaar maar, met extreem hoge aardappelprijzen. Echter, 1998 begon warm en kende een natte zomer. De termijnmarkt bewoog pas in week 39. Dit jaar ligt dat anders. Een gecombineerd koud voorjaar, droge zomer en natte herfst kan voor een zeer interessant koersverloop zorgen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
nn 21 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10864820/2015-lijkt-op-weg-naar-een-nieuwe-hitterecord]2015 lijkt op weg naar een nieuwe hitterecord[/url]
Dit combinatie met het koude zeewater voor onze deur

http://www.ospo.noaa.gov/data/sst/anomaly/2015/anomnight.7.20.2015.gif

Kan dit net zo goed een extreem koude winter worden in Nederland.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Akkerbouw

Huidig voorjaar is een herhaling van 2023

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden