Hoge eerste af land notering

Grote fritesbakkers voortaan eigen categorie

20 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness - 10 reacties

De eerste af land notering aardappelen op beurs Emmeloord donderdag heeft aan de onderkant 15 euro opgebracht, aan de bovenkant noteerde de LNCN 17 euro voor fritesgeschikt categorie 1. Voortaan is deze categorie overigens alleen voorbehouden aan de grootste fritesbakkers van het land. 

De af land notering die hoog genoemd mag worden ligt in dezelfde range als Beurs Goes. Toch had de notering waarin voornamelijk zandaardappelen de revue passeren volgens gespreksleider Maas van den Heuvel nog iets hoger uit kunnen komen. ‘Door de regen voelde het wat rustiger aan, maar iedereen is er content mee. De vierkoppige commissie was er zo uit.’ De stemming is vast.

Markt voelt rustiger aan door regen

Daarbij moet worden opgemerkt dat er met ingang van heden een wijziging in de aardappelnotering van de LNCN is doorgevoerd. Sinds najaar 2014 heeft beurs Emmeloord de notering gesplitst in categorie 1 (fritesgeschikte aardappelen die in Nederland worden geteeld en in Nederland, België en Duitsland in een fritesfabriek worden verwerkt tot frites) en 2 (overige fritesgeschikte aardappelen).

Die methode wordt het komende seizoen aangehouden, maar in overleg met de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) is er een aanvulling bij categorie 1 namelijk; gebakken door de grootschalige fritesindustrieën. ‘Dat betekent dat de transacties van de kleine fritesbakkers in categorie 2, het duurdere segment, terecht komen.’

Vorig jaar werd de af land notering die 11 september voor het eerst in het bestaan van start zou gaan, opgeschort, omdat er te weinig handel was om tot een notering te komen. Uiteindelijk werd in week 38 begonnen met 2,50 euro. Daarna waren tot en met week 41 geen noteringen meer. In week 42 werd onder een flauwe stemming 2,25 euro vastgesteld, evenals in week 45. De eerste notering voor aardappelen droog uit de schuur was in 2014 op 20 november: 2 euro tot 2,75 euro in week 47.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Sjaak (de Rijke) 20 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10865337/Grote-fritesbakkers-voortaan-eigen-categorie]Grote fritesbakkers voortaan eigen categorie[/url]
Is dit nu weer een nieuwe manier van telers pesten? We worden natuurlijk weer afgerekend op beurs Emmeloord cat. 1.
Vraag me af of Schaap groot genoeg is om grootschalig te heten, dat zal wel niet, en daarmee heeft de industrie weer een manier bedacht om de aardappelmarkt af te schermen van in hun ogen markt onvriendelijke bestanddelen.
Noord Koreaanse toestanden lijkt mij.
Agria 20 Augustus 2015
Sjaak (de Rijke) schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelmarkt/artikel/10865337/Grote-fritesbakkers-voortaan-eigen-categorie]Grote fritesbakkers voortaan eigen categorie[/url]
Is dit nu weer een nieuwe manier van telers pesten? We worden natuurlijk weer afgerekend op beurs Emmeloord cat. 1.
Vraag me af of Schaap groot genoeg is om grootschalig te heten, dat zal wel niet, en daarmee heeft de industrie weer een manier bedacht om de aardappelmarkt af te schermen van in hun ogen markt onvriendelijke bestanddelen.

Ik kan het ook niet precies beoordelen maar denk dat categorie twee waarschijnlijk hoger noteert dan 1. Schaap zal zeker in categorie 2 zitten en wil schilkwaliteit. Het probleem van de grote fabrieken was juist dat de notering teveel uiteen liep. Onderkant van de beurs was hun inbreng en bovenkant de beste schilkwaliteit. Slachtoffers zullen de telers zijn die in de pool zitten bij de 4 grote fabrieken.
Noord Koreaanse toestanden lijkt mij.
Boer jan 20 Augustus 2015
All too easy collega's, geeft eens te meer aan dat de industrie de dienst uit maakt.

Gewoon vrij telen en afzet zoeken bij afnemers van cat 2.
Heb zelf nooit probleem om de bovenkant cat 2 te maken, hoewel die afgelopen jaar ook niet best was.
Toeschouwer 21 Augustus 2015
Het is duidelijk dat de industrie een nieuwe claim op de aardappelmarkt hebben weten te leggen. Voor het werkelijke vrije marktgevoel is dit niet goed. Het afgelopen seizoen is de gemiddelde notering van categorie I 4,62 euro geweest en van categorie II 5,93 euro.

Het afgelopen jaar werd de notering van Emmeloord in de Cash Settelement meegenomen door de laagste inbreng van de categorie I op te tellen met de hoogste inbreng van categorie II en deze vervolgens te middelen. Dit kwam het afgelopen jaar uit op 5,37 euro. Deze rekenmethodiek verandert hopelijk niet, maar ben er niet gerust op. Het scheelt toch 0,75 euro per 100 kg.

Wat betekent de nieuwe move van Emmeloord voor telers het komende seizoen?

Als teler met een participatie contract, af te werken op beursnotering Emmeloord zal categorie II niet meer meedoen. Op basis van het afgelopen seizoen scheelt dat 1,31 euro per 100 kg x 50 ton (aanname) => 655 euro per hectare (zeg maar de pootgoed premie tussen Bintje en monopolyrassen).

Geld wat de hardwerkende boer door de neus wordt geboord en gebruikt wordt om aandeelhouders van fritesfabrieken tevreden te stellen. Het lijkt een onschuldig item te zijn, het nieuwe noteren van Emmeloord, maar wees op uw hoede teler en poolbeheerder.

In dit licht bezien lijken de aardappelnoteerders in Goes het gelijk aan hun kant te krijgen door niet mee te gaan met een twee noteringen stelsel. Vraag is of Goes dit had (of heeft kunnen) voorzien.

Voor het nieuwe seizoen lijkt een groter prijsverschil tussen categorie I en II voorstelbaar en daarmee de financiële schade voor de teler groter.
Vicky 21 Augustus 2015
Netjes en helder omschreven door Toeschouwer;

Ik durf het wel iets zwart/witter te stellen; dit leidt alleen maar verder tot nivellering en dus beperking van de vrije handel ( en op termijn dus ook lagere vaste prijscontracten, wat veel contracttelers hier blijkbaar nog steeds niet snappen!)

Iedereen met een beetje gezond verstand weet nu intussen toch wel dat de industrie zelden tot nooit zelf aan de markt is als het een klein beetje spannend dreigt te worden. Ze laten het vuile werk altijd over aan een aantal geselecteerde handelspartners die voor hun kopen. En zelf maar zeggen dat ze niet aan de markt zijn.

In Goes niet meer aan tafel willen zitten, in Emmeloord een gegarandeerd lager dan marktprijs-notering... Zou dit nu niet eens meer prioriteit moeten hebben bij LTO en/of ACM??
Bruce 21 Augustus 2015
Jongens waar zijn ONZE belangenbehartigers!! De VTA's en Adrie B Jaaps H etc.!! Asjeblieft mensen doe r wat aan anders worden we huid en haar opgevroten
Koeló 21 Augustus 2015
Eindelijk lijt iedereen wakker te worden!!!
Peter 21 Augustus 2015
Gaan wij het door krijgen. Markt is er niet meer. Loon slaven zullen wij worden. En de risico's liggen bij ons. Wij kunnen het ons zelf verwijten door onze aardappelen te contracteren bij de fabriek.
interpol 21 Augustus 2015
stop dan
RABO 21 Augustus 2015
Kan niet
Roger Verhagen 22 Augustus 2015
Alle contract telers gecondoleerd
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden