Statistieken per kist

Slimme kistenvuller volgt aardappel in de bewaring

23 November 2015 - Redactie Boerenbusiness

Tong Engineering, Britse producent van machines voor de aardappelteelt, introduceert een ‘slimme’ versie van hun EasyFill kistenvuller. Die werd tijdens het British Potato Event op 12 en 13 november geïntroduceerd.

Tong kan de Easyfill enkele en dubbele kistenvullers al meerdere jaren met een weegplatform leveren. Is het vooraf ingestelde gewicht bereikt, dan slaat de vuller automatisch af. Die techniek gebruikt het nu om digitaal informatie over de kist met aardappelen op te slaan. Daarvoor moet iedere aardappelkist wel van een barcode worden voorzien. Dat is goedkoper dan een computerchip.

Via een barcode wordt iedere kist gescand en informatie opgeslagen

Plaats je een kist (met barcode) in de kistenvuller, dan wordt die code automatisch gescand. Via deze weg registreert de computer van de kistenvuller hoeveel kilo product zich in de kist bevindt. Tarra is daarbij de grote spelbreker. Vergeet echter niet dat Engelse (tafel)aardappeltelers vooral op zandgrond zitten en het product meestal op de rooier al wordt uitgelezen. Tarra is zo een kleiner issue.

De kist krijgt met een barcode zijn eigen identiteit. Naast het gewicht wordt optioneel ingevoerd welke maatsortering zich in de kist bevindt, welk ras en de tijd en datum waarop de kist is gevuld. Telernaam en batch nummer kunnen ook worden ingevoerd. Dat maakt het vastnieten van een kaartje of opschrijven met een krijtje overbodig. Alle data stuurt de kistenvuller via een ethernetverbinding naar een computer op kantoor, die als centrale database fungeert. Daarmee is iedere kist traceerbaar. Het enige probleem dat niet wordt ondervonden is waar de kist zich in de bewaring bevindt.

Tong hoopt aardappeltelers vooral een flinke lading papierwerk te besparen. Zo kennen ze altijd hun actuele voorraad. Wanneer de kist wordt afgeleverd wordt de code immers wederom gescand en afgemeld. Bovendien is de techniek veel nauwkeuriger dan wanneer dit met mensenhanden gebeurt. Minder kans op fouten dus.

In Nederland wordt Tong niet geïmporteerd. Grimme kondigde eerder dit jaar aan hun kistenvullers ook van een weegplatform te kunnen voorzien. Wellicht dat dit perspectief biedt. Tolsma Grisnich levert een nog veel uitgebreider systeem dat in iedere kist een chip plaatst. Zo kan de kist ook in de bewaring worden gevolgd en weet je altijd waar hij staat. Dat komt echter met een prijs. DCA-ICT ontwikkelde de Inventarium app, waarbij je handmatig de voorraadbeheer van kuubskisten registreert.

Tong is importeur van het Zwitserse merk Visar, die optische sorteermachines bouwen. In Groot-Brittannië draaien enkele van deze machines voor het sorteren van wortelen. Op het aardappelevenement tonen Visar en Tong een soortgelijke sorteermachine, maar dan voor aardappelen. Een infrarood HD-camera maakt een 360 graden foto van iedere aardappel en beoordeeld de kwaliteit. De machine heeft zes uitgangen en is bedoeld voor gewassen product.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden