Milieuorganisaties bepalen

Acht middelen geband voor telers Aldi Süd

18 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 31 reacties

Duitse en Nederlandse telers die Aldi Sud willen blijven beleveren, mogen voortaan een achttal gewasbeschermingsmiddelen niet meer gebruiken. Dit verrassende bericht over Aldi Süd komt maandag van Greenpeace.


De eis geldt sinds 1 januari voor acht werkzame stoffen in groenten en fruit die volgens het persbericht gevaarlijk voor bijen zouden zijn. Het gaat om thiamethoxam, chlorpyrifos, clothianidine, cypermethrin, deltamethrin, fipronil, imidacloprid en sulfoxaflor. Aldi Süd zou dit hebben meegedeeld in een brief aan Greenpeace. Aldi is daarmee de eerste grote Europese winkelketen die op deze middelen, die in verband worden gebracht met schade aan bijen, een stop zet.

Gevolg hiervan is dat Nederlandse telers die aan Aldi Süd leveren, nu hun teelt aan moeten passen. Volgens Greenpeace is dit ook goed mogelijk. ‘Steeds meer boeren en telers slagen erin zonder bijengif te telen.’ Nefyto, de brancheorganisatie van de agrochemische industrie in Nederland, vindt de eis van Aldi Süd ongewenst en ongepast. Jo Ottenheim: ‘Als maatschappij hebben we een toelatingsbeleid. Gewasbeschermingsmiddelen mogen alleen worden gebruikt als de risico’s zijn beoordeeld en akkoord bevonden. Aldi gaat nu zelf voor Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) spelen en dat is onwenselijk.’

Eisen gaan ten koste van opbrengst en kwaliteit

Daarbij noemt hij nog een ander aspect. ‘Middelen hebben een bepaalde functie. De ban kan consequenties hebben voor de aanvoer en kwaliteit. Als dit leidt tot misoogsten of lagere opbrengsten dan de teler eigenlijk had kunnen halen, is er om dezelfde opbrengst en kwaliteit te halen meer grond nodig. Dat is verspilling van landbouwgrond, maar daar hoor je Greenpeace niet over.’

Daarnaast merkt hij op dat de bijensterftediscussie uit z’n verband wordt getrokken. ‘De discussie over bijen afgelopen jaren ging over de wintersterfte. Blijkbaar gebeurt er wat in het seizoen waardoor bijen slecht de winter doorkomen. Of dat verhaal voor alle middelen geldt is nog niet bekend. De discussie ging niet over het spuitwerk, maar nu wordt alles op één hoop gegooid.’

Overigens heeft de maatregel voor aardappeltelers weinig gevolgen, want fipronil en imidacloprid stonden al op een ander verbodslijstje. Onlangs besloot staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken)  om aardappelen onder de bijvriendelijke gewassen te scharen; wat inhoudt dat er geen neonics meer mogen worden gebruikt. ‘Hoewel de status te betwijfelen valt, is deze kwestie een gelopen race. De uitkomst is hetzelfde als wat Aldi nu voorstelt.’

Greenpeace roept andere supermarkten op het voorbeeld van Aldi Süd te volgen. De precedentwerking die hiervan uitgaat, staat Ottenheim tegen. ‘Dan laat je milieuorganisaties de toelating van middelen bepalen voor jouw bedrijf.’ Toch moet hij nog zien wat er daadwerkelijk van terecht komt. ‘Ik herinner mij nog een andere retailer die zei over paar jaar geen onkruidbestrijder meer te gebruiken, maar daar hebben we nooit meer wat over gehoord. Dergelijke verklaringen zijn mooi voor de pers, maar uiteindelijk wil je een product van goede kwaliteit in het schap hebben liggen.’

Greenpeace wil wel dat retailers telers hierbij helpt. Kees Kodde: ‘Retailers hebben veel macht in de keten en moeten telers en boeren ondersteunen bij de noodzakelijke overgang naar een landbouw die de bijen respecteert en ons milieu en water niet vervuilt.’
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
31 reacties
jos 9 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10867719/Acht-middelen-geband-voor-telers-Aldi-Süd]Acht middelen geband voor telers Aldi Süd[/url]
Dikke pluim voor Aldi en deze grote speler in de markt geeft al veel langer aan, dat ze hun visie met betrekking tot biologische producten ook daadwerkelijk uitvoeren. Van de grote supermarkten springen zij er echt uit en voor de mensen in Midden Limburg is er net over de grens nog veel meer bio aanbod in hun winkels. Natuurlijk zijn er bij biologische producten onderling kwaliteitsverschillen en daar mag je ook op letten. Echter staan voor een landbouw die geen/minder schade toebrengt aan bijen vind ik getuige van ballen. De reacties van Jo Ottenheim van Nefyto vind ik jammer genoeg voorspelbaar. De groep die hij vertegenwoordigt blijft maar in het oude spoor lopen uit angst voor de negatieve aspecten die ook bij veranderingen verhoren.
Door de veranderingen, die er onherroepelijk toch komen, zo categorisch af te wijzen lopen ze een achterstand op die straks als het roer echt omgaat moeilijk is in te halen. Ik vergelijk het met de ontwikkeling in de energiesector waar de oude productiemethoden met fossiele brandstoffen intussen achterhaald zijn door die methoden zonder olie, gas, kolen. Het rapport van de RIVM over de negatieve invloed van intensieve veehouderij op de ademhalingsorganen van de omwonenden bevestigt eveneens dat de intensieve landbouw niet meer werkt. Overigens is het gebruik van gezond boerenverstand in de conservatieve landbouw ver te zoeken. Het beleid van de politieke partijen zoals CDA / VVD en dat van bv. een RABObank heeft geen toekomst meer. VVD minister Henk Kamp staat toch regelmatig te klungelen met zijn energiebeleid en moet dan weer flink inbinden. Zo blijkt nauwelijks 5-7 jaren later dat de massieve CDA steun voor kolengestookte centrales een gigantische desinvestering geweest. Die jongens leren nooit en zullen nog steeds alle opties open houden voor bv. schaliegas en kernenergie. Wees toch realistisch mannen en niet bang: zie dat afstemming op en samenwerking met de hele natuur de enige juist manier is, omdat wij zelf immers helemaal onderdeel uitmaken van deze zelfde natuur.
Abonnee
erik 9 Juli 2016
Amen
Agri 9 Juli 2016
Halleluja allemaal bio volgend jaar,mc cain doet ook al mee wil volgend jaar alle schimmel en insecten middelen verbieden.
Abonnee
erik 9 Juli 2016
als de consumenten de hogere prijs maar willen betalen is er veel mogelijk, maar daar wringt hem nu net de schoen
Abonnee
Vrij grof 9 Juli 2016
Jos is m.i. Niet op de hoogte van het bijen probleem.
Het is duidelijk het probleem met de faroamijt icm de verzwakte weerstand van de bij dmv kweekresultaten.
Jos moet ook begrijpen dat de wereld voeden op een biologische manier wel kan maar Jos moet dan wel een paar miljard mensen even melden dat er voor hun geen voedsel is!!
En Jos vergeet jezelf en je familie ook niet !
Abonnee
Vrij grof 9 Juli 2016
En Jos ook niet vergeten dat wij niet de vervuilers zijn maar dat de mens in het algemeen de vervuiler is.
Oorzaak en gevolg,heel simpel
Jos gaat immers ook niet lopend naar z'n werk en gebruikt ook een computer ipv een pen en het huis is ook ingericht met luxe die niet noodzakelijk is!!
En ga zo maar door!
Abonnee
Vrij grof 9 Juli 2016
En Jos ook niet vergeten dat wij niet de vervuilers zijn maar dat de mens in het algemeen de vervuiler is.
Oorzaak en gevolg,heel simpel
Jos gaat immers ook niet lopend naar z'n werk en gebruikt ook een computer ipv een pen en het huis is ook ingericht met luxe die niet noodzakelijk is!!
En ga zo maar door!
Vrij fijn 9 Juli 2016
Voor een groot gedeelte ben ik het met je eens vrij grof maar om nou te zeggen dat er miljarden mensen niet zouden kunnen eten lijkt me eerder een wensgedachte van een paar grote multinationals, het is eerder de keuze tussen dierlijk of plantaardig voedsel die uitmaakt hoeveel miljarden er gevoed kunnen worden.
fijnst 9 Juli 2016
Jos is zeker op de hoogte hoe het eigenlijk zit, hij weet best van de faraomijt, dat is nu typisch de gedachtegang van boer Jos en de overheid, echte onderzoeksrapporten naast zich neerleggen en de consument bedotten met nep bioproducten die soms nog meer bespoten zijn met voor bio toegelaten middelen met discutabele toelatingsrapporten, en op niet bespoten producten ontstaan vaak bepaalde schimmels (don) die mogelijk nog giftiger kunnen zijn.
datacentrum eemshaven 9 Juli 2016
jos dat is wel veel tekst dat kost wel een paar kooltjes om dat op te slaan
bioloog 9 Juli 2016
Er zijn al genoeg gbm's geschrapt in de landbouw. Als een mens echt biologisch wil eten, moet die het ook zonder medicijnen doen. Huis schoonmaken met alleen water, geen brandstof meer kopen, krant opzeggen etc.
Hoe minder mensen des te beter voor het milieu.
Op een vierkante biologisch is ook milieu gemoeid. En daarnaast is er ook nog meer vierkantemeters nodig tegen 1 vierkantemeter gangbaar. dus ook meer oppervlaktes waar de bijen gemoord kunnen worden. Beter gangbaar en natuurgebied.

Verder is dat biologisch een hype waar klanten ingetuind worden. Gebruikt u medicijnen dan zal ik zeker goed nadenken om daar ook mee te stoppen, als u echt biologisch bent.

Je hebt de mensen ambulance, dieren ambulance maar nog geen planten ambulance voor de zieke planten. Het is echt gewoon zielig voor die planten. maar die planten moeten lijden doordat er subsidie is, de boeren worden ook niet biologisch gevoed. Ook kunstmatig dus, door accijnsen. Dus door auto rijden help je de bioboer.
Agri 9 Juli 2016
Ik denk dat Jos op het Afrikaanse continent maar eens wat condoompjes moet uitdelen,dan kan het vast wel met wat minder voedsel.
Joepi 9 Juli 2016
die condoompjes is natuurlijk niet goed voor het milieu, Jos houd gewoon zijn vinger erop
Agri 10 Juli 2016
Het schijnt zo te zijn dat een boom pijn heeft van het afzagen van een tak,dus ik denk dus dat een aardappelplant ook pijn zal lijden als hij langzaam afsterft door een schimmelziekt net als de ui.ik concludeer hieruit dat de bio landbouw vervolgd moet worden voor mishandeling van onze planten.
Agri 10 Juli 2016
En wat te denken van al die bijen en andere belangrijke insecten die met die loofbranders gedood worden schande.
Agri 10 Juli 2016
Heb je als bij een mooi bloeiend aardappel veld en in 1 keer dood en verderf op een dor veld zonder voedsel,goedemorgen.
petatje 10 Juli 2016
Arme Jos, krijgt een hele zooi verslaafden aan de spuit over zich heen. Zeg jongens de natuur biedt meer als wat de chemierakkers je willen doen geloven. Al gehoord van de phytopthora resistente rassen die via normale kruising gemaakt zijn? En nee ik ben geen bio boer maar probeer wel nuchter tegen landbouw aan te kijken en zie steeds meer technieken die ook werken buiten de chemierakkers om. Vaak gewoon gebaseerd op in de natuur aanwezige werkingsmechanismen. En ja de echte suchtigen zullen nu ook wel over mij heen vallen want een echte verslaafde wil alleen maar een shot!
Abonnee
agriklootje 10 Juli 2016
spuit al 5 jaar geen insecticiden meer in aardappelen en de laatste twee jaar totaal geen insecticiden meer. Wat blijkt, de natuurlijke vijanden doen aardig hun best en gedijen goed. Het is goed om zelf na te denken en niet klakkeloos de adviseurs te volgen( die leven van de verkoop)
datacentrum eemshaven 10 Juli 2016
petatje naartuurlijk ken ik phytopthora resistente rassen
een zeer goede zaak onze kwekers waren 15 jaar geleden al heel eind op de goede weg alleen via gmo wat toen nog kon alles is vernietigt .nu via normale kruisingen valt het niet mee om een goed ras te kweken die 100% water dicht is en daarom nog wel een paar keer gespoten moet worden
agrifiets 10 Juli 2016
goeie sier maken over de rug van de telers terwijl de arbeidsvoorwaarden zeer slecht zijn
bij aldi en de groente afdeling lang niet tegen de lydil op kan
een grote klucht!!
Abonnee
Vrij grof 10 Juli 2016
Voorlopig zie ik nog niemand die phytopthora resistente aardappelen teelt .
Vraag maar even aan de bio telers in Brabant, Limburg of de Flevo hoe goed de aardappelen daar groeien, buiten de waterschade om uiteraard.
Voorlopig groeit het kwaad daar harder dan de aardappel.
flevo 10 Juli 2016
idd vrij grof, heb zelf ook bioaardappelen en een proef met resistente ,geen phytopthora en.......knollen kleiner dan erwten.
Dus....
Medicijnman 10 Juli 2016
Bioloog zou wel een top dokter zijn, met zijn mooie vergelijkingen want ik ken maar weinig mensen die al vanaf de geboorte standaard wekelijks medicijnen moeten krijgen en dan vervolgens als ze oud genoeg zijn geworden niet van ouderdom mogen sterven maar van een spuitje. Maar blijf lekker verder dromen over je mooie wereld beeld waarin jij als fantastische voedselproducent de wereld bevolking moet redden door te telen onder kostprijs
bioloog 10 Juli 2016
Zonder medicijnen kan niet, en dus ook niet zonder gbm, u bent bioboer zeker want anders kunt u prima zonder subsidie leven, En bovendien met 15 ton /hectare bio moord je gewoon meer bijen dan bij 50 ton per hectare gangbaar. Op dit moment worden de meeste bijen gedood bij biologisch omgerekend per voedseleenheid. met gasbranden blijft er ook echt niks meer leven. en daarnaast nogmaals de subsidie wordt betaald van accijns. wat ook niet milieu vriendelijk is.
Elk mens heeft wel medicaties gehad.
Appie 10 Juli 2016
Agri schreef:
Halleluja allemaal bio volgend jaar,mc cain doet ook al mee wil volgend jaar alle schimmel en insecten middelen verbieden.


Wat is het verschil nog tussen Bio en gangbaar??
Ik zie de Bio boeren ook de hele tijd spuiten.(bladvoeding in aardappels om de 3 dagen)
eerpel 10 Juli 2016
koper spuiten
tegen phytoftora en wij moeten ook vaak gangbaar geteeld pootgoed van een bepaald ras aan bioboeren leveren omdat dat hun zelf niet lukt om virusvrij pootgoed te telen
eerpel 10 Juli 2016
koper spuiten
tegen phytoftora en wij moeten ook vaak gangbaar geteeld pootgoed van een bepaald ras aan bioboeren leveren omdat dat hun zelf niet lukt om virusvrij pootgoed te telen
Abonnee
Vrij grof 10 Juli 2016
Ik heb Jos al een poosje niet meer gehoord!
Abonnee
Vrij grof 10 Juli 2016
Ik heb Jos al een poosje niet meer gehoord!
patatje 10 Juli 2016
De Bio-tjes spuiten alle weken koper, ... zijn dat geen zware metalen??
Subsidie 10 Juli 2016
Wat en gewouwel over die subsidie, stort het dan terug met je grote mond als je het niet nodig hebt. Maar als je maar 50 t de bunder rooit zul je het heel hard nodig hebben
buitje 11 Juli 2016
idd, eerst kilo's en kilo's koper op die aardappels en dan afbranden met gas uit Groningen. Tijdens dat branden fik je alle bijen en jonge konijntjes en niet te vergeten de jonge vogeltjes regelrecht naar het hiernamaals, maar dat zien we even niet. Oh ja naar huis met 15 tot 20 ton dit jaar en dat is nog knap. 4 ton geplant, dus dat is toch winst. Hoezo Carbonfootprint.
En wat te denken van dat geschoffel. Geen weide vogel die een nest kan afmaken. Eerst een vals zaaibed, weg nest, dan een echt zaaibed, weer weg nest, dan schoffelen, weer weg nest, en dan nog maar een keer schoffelen, weer weg nest. Bij ons in de gangbare aardappels en uien en bieten verscheidene kievieten en scholeksters groot zien worden, zelfs nog paar nesten omgelegd. Maar de consument denkt bij biologisch aan een boer met een strohoed die de hele dag naar de slaplantjes staat te zingen. Niet aan een gasbrander van 9 meter die er tig kuub gas doorjaagt en alles in zijn weg opbrand en aan buitenlandse arbeiders die het wiedwerk op moeten knappen om dat wij Nederlanders dat niet meer willen doen voor dat geld.
Biologisch is mogelijk voor mensen die veel te besteden hebben, en dat hebben wij hier. Wij geven nog geen 10% van ons inkomen uit aan voedsel. Dus wij zijn stinkend rijk. In veel landen is 50% heel normaal, dan kies je gewoon het goedkoopste.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Analyse Gewasbescherming

Chemiereuzen verkopen minder middelen

Nieuws Gewasbescherming

Spuitdrones: de EU ziet ze vliegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden