Verwerkers luiden noodklok

Industriegroenten grotendeels verloren gegaan

7 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Niet alleen de boeren leiden onder de gevolgen van de extreme wateroverlast, ook de verwerkende industrie ondervindt grote schade door de verloren oogsten. Dat is niet alleen in Nederland het geval, maar ook in België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. De Vigef, de brancheorganisatie van de Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie, luidt daarom de noodklok.

De oogsten van doperwten, wortelen, bloemkool en andere zomergroenten die onder andere bestemd zijn om te worden verwerkt tot lang houdbare producten in pot, blik en diepvries zijn grotendeels verloren gegaan. Oogstmachines kunnen door de natte bodem de gewassen niet bereiken. Hierdoor kunnen ook nieuwe teelten van groenten, zoals bijvoorbeeld sperziebonen niet worden gezaaid, omdat de zaaimachines wegzakken in de doorweekte gronden.

De Vigef, de brancheorganisatie van de Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie, luidt in aanloop naar het Tweede Kamerdebat over waterschade donderdag de noodklok. De sector sluit zich aan bij de oproep van LTO Nederland: de gevolgen van het noodweer zijn dermate uitzonderlijk en groot dat actief overheidsbeleid noodzakelijk is.

Gevolgen noodweer dermate uitzonderlijk en groot dat actief overheidsbeleid noodzakelijk is

De overvloedige regenval heeft zich niet tot Nederland beperkt. In grote delen van Europa hebben telers en verwerkers van groenten grote schade opgelopen als gevolg van de verloren oogsten. Profel, de Europese vereniging van de groenten- en fruitverwerkende industrie, meldt dat ook teeltgebieden in België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk niet meer te bewerken zijn als gevolg van de wateroverlast.

Het is op dit moment nog niet te overzien in welke mate de teelt van de najaarsgewassen zoals witte kool (bestemd voor de productie van zuurkool), rode kool, rode bieten, etc. schade hebben opgelopen. Wel is duidelijk dat bij een omslag naar beter weer de schade aan de teelt van groenten niet meer is in te lopen en er een verhoogd risico is op ziektes in de gewassen. Niet alleen de teelt van groenten bestemd voor de verwerkende industrie is beschadigd of verloren gegaan, ook andere gewassen die in de vollegrond worden geteeld, hebben grote schade opgelopen. Telers, handel en verwerkers zijn gezamenlijk bezig om de schade tot een minimum te beperken.

Peter Rijnhout van de Vigef laat weten dat het vaststellen van de omvang van de schade nog niet te kwantificeren valt. 'Het was tegenslag op tegenslag en de schade wordt alleen maar erger. De situatie is ernstig. Er kan weinig vers product worden geoogst. Bovendien lukt het door de natte grond ook niet om het land nu op gaan om te zaaien.'

Voor de verwerkende industrie is het niet altijd mogelijk om dan maar grondstof uit andere landen te halen. 'Fabrieken en tussenhandel hebben afspraken met telers; er ís vrijwel geen product op de vrije markt te krijgen. Dit jaar wordt er minder geproduceerd en wordt er minder voorraad gevormd', concludeert Rijnhout die daarmee aangeeft dat de gevolgen van de wateroverlast in de hele keten doorwerken. Hij wil dan ook een ketenoverleg over de situatie opstarten.

  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
brock-herbert 7 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10870584/Oogsten-industriegroenten-grotendeels-verloren-gegaan]Oogsten industriegroenten grotendeels verloren gegaan[/url]
waar gaat dat naar toe . ??
patatje 7 Juli 2016
Infrezen of opvoeren
jan 8 Juli 2016
erwt oogst dramatische slecht gemiddeld 3 ton per hectare en grond voor 2 jaar kapot gereden industrie prijzen zijn al tien tallen jaren bar slecht maar dit is de druppel wintertarwe erin en wel dit najaar weinig risico stro hakselen weet je waar je aan toe bent
mij 8 Juli 2016
tja wat zal ik zeggen als ze nu eens beter met de boeren omspringen hier in het noorden dan hadden er wel meer groente gestaan hierzo!!!!
Abonnee
Vrij grof 8 Juli 2016
Jammer voor jullie maar er is geen verwerking, dus zal er nooit veel groente komen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Weerupdate met Robert de Vries

Ook na uiterst nat april blijft weer een achtbaan

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden