Inside: Aardappelmarkt

Engelse aardappeloogst ook onder meerjarig gemiddelde

1 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Nog weer een bevestiging dat de opbrengsten in de Europese potato belt dit seizoen niet meevallen. Ook de Britten stevenen af naar een lagere opbrengst.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het grotere areaal van 116.200 hectare, een plus van 4,3 procent ten opzichte van 2015, kan niet verhinderen dat de opbrengst kleiner dan vorig jaar zal zijn. De aardappelopbrengst kan meer dan 5 procent onder het meerjarig gemiddelde uitkomen en pakt waarschijnlijk meer dan 10 procent lager uit dan de recordopbrengst vorig jaar van bijna 49 ton per hectare.

Het zijn vooral de slechte groeicondities in juni geweest die de grootste problemen hebben veroorzaakt. Het aantal zonuren zou een vijfde minder zijn dan gemiddeld. Verder leidt het uitvalpercentage later door groeischeuren en groen tot problemen. Uit de eerste rooiingen blijkt dat sommige gewassen gevoelig zijn voor kneuzingen. Dit jaar is een jaar met een hoog droge stof gehalte waardoor de kans op kneuzingen en schade groter wordt. Ook lijkt het owg in verschillende rassen aan de lage kant.

De verwachte nagroei is beperkt

Eind augustus begonnen de tweede vroege gewassen af te sterven. Sommige late gewassen die nog groen zijn werden door de regen geholpen en kunnen nog even doorgroeien, maar de verwachte nagroei is beperkt.

De moeilijke groeiomstandigheden zijn in de markt al voelbaar. De vrije marktprijs toont net als in dezelfde week vorig jaar een kleine verhoging. Echter als de moeilijkheden aanhouden kan de prijs dit seizoen oplopen, in tegenstelling tot vorig jaar toen het niveau aan eind van 2015 op een dieptepunt kwam.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden