Cijfers Aviko Potato

Oogstverloop België pijnpunt op aardappelmarkt

14 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

De cijfers over het oogstverloop van week 41 die Aviko Potato publiceert leggen direct het pijnpunt op de aardappelmarkt bloot. De grafiek van België blijft ver achter op voorgaande jaren en ook ten opzichte van andere aardappellanden. Nog niet de helft is geoogst.

Met bijna 80 procent gerooid zijn Duitsland en Polen koploper van de EU6 aardappellanden. Frankrijk volgt en ligt daar net onder. Groot-Brittannië heeft bijna 70 procent achter de planken en is daarmee net zover gevorderd als in Nederland het geval is.

40

procent

of minder is in België op dit moment gerooid

Vorig jaar lagen die verhoudingen heel anders. Toen stond vooral Nederland onderaan en moest ook in Polen nog veel gerooid worden. België had toen half oktober 65 procent of meer van de aardappelen binnen. Een fors verschil met de amper 40 procent dit seizoen.


De meeste aardappelen van Aviko Potato moeten nog in de regio's Gelderland en Noord-Nederland gerooid worden. In Zuidelijk Flevoland zijn de meeste aardappelen gerooid. Noord-Holland haalt de 90 procent net niet. Ook Oostelijk Flevoland zit er net onder, terwijl de NOP nog een inhaalslag heeft te maken. Dit weerspiegelt echter wel precies de grondsoorten in deze gebieden.

Geen enkele Nederlandse regio loopt achter op vorig jaar. Dat hebben we aan het voorspoedige herfstweer te danken. Ten opzichte van het droge 2014 hebben we nog wel veel goed te maken.

Het KNMI verwacht voor de lange termijn - tot het einde van deze maand - geen neerslag van betekenis. De temperatuur blijft schommelen rond normale waarde voor deze tijd van dit jaar. Ook voor België is dit het geval. De 0 mm is tot en met 28 oktober bijna overal waarneembaar. Na een warm weekend blijft het tussen de 11 en 14 graden celsius schommelen, met iets hogere nachttemperaturen tot 9 graden.


In de grafiek van Aviko Potato is direct duidelijk waar dit seizoen het pijnpunt zit.


Voor wat betreft Nederland moet vooral het oosten, zuidoosten en uiterste noorden nog veel werk verzetten. Alle regio's lopen (ver) voor op vorig seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Nieuws Aardappelen

Aviko verkoopt fabriek in Cuijk aan investeerder

Nieuws aardappelen

Aviko komt met historisch hoge poolprijs: 362 euro

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden