De Franse branchevereniging voor de aardappelsector, CNIPT, heeft een lijst met eisen opgesteld waar het product frites aan moet voldoen. Zo hoopt het de kwaliteit van het product te verbeteren en ervoor te zorgen dat het beroemde Franse frietje zijn naam hoog kan houden.
Franse aardappelverwerkers kopen dit seizoen onder andere categorie 2 aardappelen in Nederland om tot frites te verwerken. In veel gevallen gaat het om bovenmaats pootgoed. Een zaak die de aardappelsector recent behoorlijk bezighield. Maar, Franse fabrieken kunnen als het aan de CNIPT ligt niet meer van alle aardappelen frites produceren.
Het document, dat leden van de CNIPT hebben ondertekend, slaat op de technische specificaties van het product met de term frites. Het gaat om eisen over de eigenschappen, grootte, bakkleur index, glucoseniveau in het sap en het gehalte drogestof. Ook zijn protocollen vastgelegd voor het op een juiste manier registreren van die laatste twee productkenmerken. De organisatie kan sancties uitdelen aan fabrikanten die eindproduct leveren wat niet aan de eisen voldoet. Een speciale commissie gaat hier op toezien.
Het inter-professioneel akkoord gaat tenminste drie seizoenen gelden. Om te beginnen op 1 augustus 2017 tot 31 juli 2020. In de komende weken moet het landbouwministerie beslissen of de regels in de algemene voorwaarden worden opgenomen. Volgens de CNIPT is het cruciaal om deze zaken vast te leggen zodat de consument gedurende het hele jaar van verse frites kan genieten.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10872741/Franse-aardappelsector-stelt-scherpe-eisen-aan-frites]Franse aardappelsector stelt scherpe eisen aan frites[/url]