Fritesproductie

frites aardappelverwerking

Nieuws Aardappelen

Miljarden meer omzet door peperdure patat

Producenten van diepgevroren frites hebben afgelopen seizoen miljarden meer omzet gedraaid. Een recordhoge fritesprijs heeft daarvoor gezorgd, ondanks een tekort aan aardappelen. De prijzen van frites stijgen niet langer, maar van een daling is eveneens geen sprake.
Eergisteren 09:00 uur
frites

Nieuws Aardappelen

Lange zomerstop komt niet terug in verwerking

Weinig vraag naar aardappelen en prijzen die onder druk staan, dat is het verhaal op de aardappelmarkt van het moment. Dat was begin augustus wel even anders toen het seizoen met hoge prijzen werd afgetrapt en verwerkers die relatief laat overstapten op de nieuwe oogst. In de verwerkingscijfers van augustus is dat overigens maar beperkt terug te zien.
20 September 2023
frites

Nieuws Aardappelen

Wereldwijde honger naar frites is niet te stillen

Niet eerder werd in een jaar tijd zoveel diepgevroren frites wereldwijd geëxporteerd. Daarmee is de afzet van aardappelproducten weer helemaal terug en heeft het de problemen rond de coronacrisis, logistiek, de oorlog in Oekraïne en meer achter zich gelaten. Dat blijkt uit een analyse van de laatste exportcijfers.
11 September 2023
aardappeloogst Verenigde Staten

Nieuws Aardappelen

Lamb Weston werkt aan een monsteruitbreiding

Het Amerikaanse Lamb Weston, de op een na grootste fritesproducent ter wereld, werkt aan een mega uitbreiding van hun fabriek in American Falls, Idaho. Wanneer volgende zomer alle nieuwe faciliteiten in gebruik zijn genomen, moet het de grootste fritesfabriek ter wereld zijn. Dit betekent ook dat het fritesconcern de aardappelteelt behoorlijk op moet schalen.
29 Augustus 2023
frites

Analyse Aardappelen

Waarom het fritesjaar 2023 heel anders kan worden

Aardappelverwerkers zijn het nieuwe seizoen op volle stoom begonnen. Ondanks dat aardappelen tegen steeds hogere bedragen moesten worden gekocht heeft dat niet geleid tot vraaguitval van frites op de wereldmarkt. Na een dipje dit voorjaar hebben de Europese fabrieken zelfs weer hun voorsprong uit kunnen bouwen.
28 Augustus 2023
frites

Nieuws Aardappelen

Agristo koopt suikerfabriek voor fritesproductie

Suikerproducent Tereos verkoopt hun fabriek in het Noord-Franse Escaudœuvres aan de Belgische fritesproducent Agristo. Dat laat het Franse ministerie van Handel maandagochtend 28 augustus weten. De aardappelverwerker steekt rond €350 miljoen euro in het terrein om er frites te gaan produceren.
28 Augustus 2023
aardappelen frites

Analyse Aardappelen

Turkije beantwoordt de Russische vraag naar frites

De export van frites en andere aardappelproducten vanuit Turkije naar Rusland is sinds de oorlog in Oekraïne bijna vertienvoudigd. Turkije heeft zich niet alleen als gesprekspartner in de graandeals opgesteld, maar is ook een belangrijke leverancier van frites geworden. Is het land daarmee stiekem ook een achterdeur voor Europese fabrikanten?
9 Augustus 2023
aardappelen vroege aardappelen

Analyse Aardappelen

Nieuw tijdperk breekt aan door recordaardappelprijs

Aardappeltermijnmarkt seizoen 2022/23 sluit af met een recordnotering. Wat is daarvan het gevolg voor de toekomst van de aardappelmarkt?
2 Juni 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox