Lagere prijzen voor graan

CZAV schrijft een iets lagere winst op

6 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Aan het einde van boekjaar 2015 - 2016 tekent de zuidelijke coöperatie CZAV een iets lagere winst op. In lijn daarmee daalde ook de omzet in vergelijking met een jaar eerder. Dit als gevolg van lagere prijzen voor granen, brandstoffen en meststoffen.

4,5

miljoen

euro winst

Het afgelopen boekjaar slaagde CZAV er in om een winst neer te zetten van 4,5 miljoen euro. Een jaar eerder kwam de winst nog uit op 4,9 miljoen euro, wat een forse verbetering was in vergelijking met 2013 - 2014, toen de winst nog uitkwam op 3,8 miljoen euro. 

De lagere winst volgt op een lagere omzet. Die daalde van 439 miljoen naar 392 miljoen euro. Een daling van 10,7 procent. Het is voor het eerst sinds tenminste 2012 - 2013 dat de omzet onder de 400 miljoen euro duikt. Dit is het gevolg van substantieel lagere prijzen voor granen, brandstoffen en meststoffen.

In een toelichting laat de coöperatie weten dat de lage opbrengsten uit graan, min 20 procent, opmerkelijk waren. Deze gaan ook invloed hebben op 'de omzet voor het aanstaande jaar'.    

Tegenover de dalingen in winst en omzet staat een groei in het coöperatieve werkgebied, wat zich in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland bevindt. Vooral in België konden betere resultaten behaald worden. 'CZAV blijft inzetten op een sterke logistiek tegen lage kosten met een hoge servicegraad.' 

De winst komt vooral tot stand door 'prima resultaten' uit de deelnemingen, waaronder Cebeco Granen, Agrimarkt, AgriSneltank, Nedato en Luc Pauwels NV. Vanuit de 'boergerelateerde' omzet wordt niets aan de winst toegevoegd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden