Kijken naar continent

Britse aardappelteler laat 800 euro per hectare liggen

8 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Britse aardappelorganisatie AHDB Potato heeft teeltgegevens geanalyseerd van de 25 procent beste telers die het land kent. Hieruit concludeert de overheidsdienst dat een teler gemiddeld 700 pond – omgerekend ruim 800 euro – aan winst laat liggen. Er valt vooral wat te verdienen bij pootgoed, kunstmestgebruik en de productbewaring.

Tijdens een akkerbouwconferentie in Schotland sprak onderzoeker Rob Clayton van AHDB Potato over de analyse. Hierin is de best presterende 25 procent van alle Britse aardappeltelers onderzocht. Wat doen zij beter, waardoor ze uitblinken in de hectareopbrengst.

Aanpassing van de plantafstand en stikstofgebruik heeft direct effect

De twee factoren die het zwaarst wegen volgens Clayton zijn aanpassingen aan de hoeveelheid pootgoed per hectare en de efficiëntie van kunstmest. Per bedrijf levert dat gemiddeld een voordeel van goed 43.000 euro op. Per hectare ligt het voordeel op 820 euro per hectare.

‘Door simpele aanpassingen te maken aan de plantafstand, stikstofdosering en de aardappelbewaring is al veel winst te behalen onderaan te streep’, meent Clayton. ‘Het is noodzaak om telers te helpen bij het verhogen van hun productiviteit, verbeteren van de kilo- en hectareopbrengst.’

In 2015 oogstte Britse aardappeltelers gemiddeld 48,8 ton aardappelen van een hectare. In Duitsland, Frankrijk en België wordt 50 ton/ha gehaald. Vooral de gemiddelde Belgische opbrengst van 56,2 ton/ha is voor de Britten een illuster doel.

Clayton beaamt dat er uiteraard meer factoren meespelen. Bodemkwaliteit, het weer en de gekozen rassen. Toch is er volgens AHDB voldoende ruimte om winst te boeken. Ook voor de verwerkers is winst te boeken, denkt de Engelsman. Consumenten zoeken geen ingrediënten, ze zoeken kant en klare oplossingen. Daarom groeit het segment koelverse aardappelen en neemt het aandeel tafelaardappelen af. Ook ‘premium’ aardappelproducten zijn in trek omdat de welvaart in de middenklasse stijgt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 10 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10873332/Britse-aardappelteler-laat-800-euro-per-hectare-liggen]Britse aardappelteler laat 800 euro per hectare liggen[/url]
Boeren laten zo wie zo veel geld liggen,veel teveel administratie en regels
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden