De mogelijke verplaatsing van de veredelingstechnieken van HZPC naar de Verenigde Staten, schudt de politiek wakker. De VVD heeft woensdag Kamervragen gesteld.
Directeur Gerard Backx zei tijdens de Themadag Aardappelen in Dronten in februari dat zolang aardappelveredelaars veredelingstechnieken als cisgenese of Cripr-Cas niet mogen gebruiken in Europa, hij het onderzoek ernaar mogelijk naar de Verenigde Staten verplaatst. ‘Onterecht wordt de techniek gelinkt aan genetische modificatie. Daar wil geen politicus zijn handen aan branden. Met dergelijke onderwerpen maak je jezelf niet populair. Zaken verbieden om de voedselveiligheid vooruit te helpen wil wel, maar zodra er maar enige zweem van twijfel is…’, licht Backx toe.
Inmiddels duurt de discussie al acht jaar. Toch werd een motie eind 2016 die de biotechnologische techniek Crispr-Cas vrijstelt van de strenge eisen die gelden voor genetische modificatie door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.
Tot op heden is er echter nog geen uitspraak van het kabinet. De uitspraak van Backx heeft het onderwerp echter wel opnieuw op de agenda gezet, want VVD-Kamerlid Remco Bosma heeft Kamervragen gesteld.
Bosma vraagt de Staatssecretaris van Economische Zaken onder meer of hij de zorgen deelt dat bij vertrek van deze afdelingen Nederland een enorme aderlating zal ondergaan en daarmee feitelijk het topsectorenbeleid wordt beëindigd. Meermaals wil hij weten of er wel sprake is van een proactieve houding om de bedrijfstak te behouden. Verder gaat hij in op de techniek zelf.
Hoewel de plannen van HZPC nog niet concreet zijn en de directeur eerst de politieke uitkomst wil afwachten, is hij wel serieus. ‘Als definitief blijkt dat we dit genenonderzoek niet hier, maar wel in de VS kunnen doen, dan doen wij ons werk wel in de VS. We zetten er eigen mensen neer of we besteden het uit aan een instituut of universiteit.’
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10873726/Mogelijk-vertrek-HZPC-naar-VS-schudt-politiek-wakker]Mogelijk vertrek HZPC naar VS schudt politiek wakker[/url]
Als sector moet je luisteren naar je consument. Als de consument argumenten heeft moet je die serieus nemen, soms zijn ze overwegend emotioneel en soms rationeel. Als we naar volksgezondheid kijken en de ontwikkelingen zien (of niet willen zien) moeten we ons gaan afvragen, hebben ze een punt zo ja moeten we er rekening mee houden. Zo nee moeten we in staat zijn hen te overtuigen. We moeten niet vergeten ons af te vragen wat er ten grondslag legt aan de oplopende zorgkosten, een professor van een medische faculteit zei het zo, " 85% van de ziekten en kwalen zijn voedsel gerelateerd". Zou het fijt dat we in onze uitgangspunten, gedicteerd door de financiële wereld, te ver van het natuurlijk denken zijn afgedwaald niet ten grondslag kunnen leggen aan het toenemende ziek en zeer? Wetenschappelijke rapporten wijzen duidelijk in deze richting. Laat ons lering trekken uit de melkveehouderij en niet met oneigenlijke argumenten ons gelijk willen halen, de waarheid komt als een boemerang terug en gaat enorm tegen de sector werken. De problemen die geschetst worden moeten opgelost worden op een natuurlijke manier. Het is mogelijk alleen vraagt het een andere manier van denken. Dan ontstaat er maatschappelijk draagvlak en dat geeft een strategische marktpositie.