Crispr-Cas

akkerbouw graan tarwe tarweveld graanveld aar

Nieuws CRISPR-Cas

VK geeft voor eerst groen licht aan proef CRIPSR-Cas

Het onderzoeksinstituut Rothamsted Research gaat een serie veldproeven uitvoeren met tarwe waarvan het genoom is bewerkt. Het instituut heeft daarvoor toestemming gekregen van Defra, het ministerie van landbouw van het VK. Volgens het instituut worden het de eerste veldproef met CRISPR-Cas veredelde tarwe in het VK en de EU.
2 September 2021
DNA

Nieuws CISPR-Cas

Retailers tegen nieuwe veredelingstechnieken

Een aantal grote voornamelijk Duitse retailketens waaronder Aldi en Lidl hebben zich in een gezamenlijke verklaring vandaag (woensdag 26 mei) uitgesproken tegen een versoepeling van de Europese GMO wetgeving. Daarmee roert een nieuwe speler zich in de huidige discussie.
26 Mei 2021
DNA

Nieuws Crispr-Cas

Veredelingstechniek Crispr-Cas krijgt Nobelprijs

De Nobelprijs voor de scheikunde is toegekend aan de ontwikkelaars van Crispr-Cas. Een techniek die veel informatie geeft over het DNA en die de veredeling kan versnellen. Toch lijkt implementatie in de Europese Unie niet vanzelfsprekend, omdat het Europese Hof van Justitie bepaald heeft dat deze techniek valt onder de juridische definitie van 'genetische modificatie'.
8 Oktober 2020
DNA

Nieuws Wetenschap

Gentechniek essentieel voor duurzame landbouw

Europese wetenschappers doen opnieuw een dringend beroep op het nieuw gekozen Europarlement en de Europese Commissie om Crispr-Cas toe te laten. De veredelingstechniek, die nu wordt gezien als genetische modificatie (GMO) en daardoor is verboden, is volgens hen essentieel voor verduurzaming van de landbouw.
26 Juli 2019

BB TV Jan van Loon

'Pootgoedfraude is dom, want innovatie is cruciaal'

'Pootgoedfraude is dom, want uit de geschiedenis van de pootgoedveredeling blijkt dat innovatie zeer belangrijk is geweest. Een goede beloning voor de kweker hoort daarbij', zo stelt Jan van Loon, die promoveerde op een onderzoek naar de geschiedenis van de pootgoedveredeling. 
23 Mei 2019
Minister Ministerie Schouten ChristenUnie LNV politiek Carola Schouten

Nieuws Genetische modificatie

Schouten: 'Crispr-Cas nog geen gesloten boek'

De deur naar genetische modificatie wordt op een kier gezet. Dit omdat minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de mogelijkheden om te experimenteren met Crispr-Cas-technieken wil onderzoeken. 
31 Oktober 2018

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief