Inside: Aardappelmarkt

Proefrooiingen VTA boven 5-jarig gemiddelde

24 Augustus 2017 - 8 reacties

De leden van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) hebben de afgelopen periode verspreid over Nederland proefrooiingen uitgevoerd van de diverse consumptierassen. Uit de resultaten blijkt dat de uitkomst conform de verwachting is, met de andere proefrooiresultaten gedaan door handelshuizen en verwerkers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde hectareopbrengst bedraagt halverwege augustus bijna 46,5 ton. Dat is 6,5 ton meer dan in het, qua groei, matige seizoen van oogstjaar 2016. De resultaten van oogst 2017 komen in de buurt van oogst 2012, maar halen het topjaar 2014 (toen er al bijna 50 ton per hectare werd gemonsterd) niet. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde vallen de proefrooicijfers bijna 7% hoger uit.

Bijna alle rassen laten een plus zien

Veel plussen zichtbaar
Bijna alle rassen, op Agria na (die toont een min van 1,7%), laten ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde een plus zien. Met name het ras Innovator doet het goed. Het 5-jarig gemiddelde voor Innovator komt uit op bijna 45 ton per hectare, dit seizoen is dat al bijna 51 ton per hectare. Daarentegen is de groei van het ras Fontane minder spectaculair, 46 ton dit seizoen tegenover 43 ton per hectare over het 5-jarig gemiddelde (30 ton per hectare in oogstjaar 2016).

VTA meldt het OWG niet, wat vaak goed de potentie van de gewassen weergeeft. De opmerking van VTA is dat de leden de potentie van de gewassen als divers beschouwen. Een flink aantal telers ziet de gewassen al flink slijten, terwijl andere telers aangeven dat de gewassen er nog fris en groen opstaan.      

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden