De regenmeter van menig boer in de kustregio van Nederland liep afgelopen week over. In de kop van Noord-Holland viel zelfs meer dan 200 millimeter. Dat leidt tot grote schade aan gewassen. Met name aardappelen hebben met problemen te kampen. Schademeldingen stromen binnen bij verzekeraars.
Maandag 18 september staat de teller bij Vereinigte Hagel op 100 schademeldingen, laat directeur Jan Schreuder weten. Dinsdag 12 september ging het nog om 35 meldingen en donderdag 14 september om ongeveer 50 meldingen. "De schade is evident. We zijn nu druk met taxeren, maar dit neemt nog geruime tijd in beslag. Pas over 2 weken, wanneer de aardappelen aan het rotten zijn, kun je een juiste conclusie trekken over de totale schade", zegt Schreuder. "Op een aantal plaatsen heeft het in 5 dagen tijd 180 millimeter of meer geregend. Iedere millimeter die nu valt, zorgt voor overlast. Dit omdat de bodem verzadigd is."
Neerslag in kustregio’s
Vooral de kustregio’s zijn zwaar getroffen door de overmatige neerslag. Op een aantal plaatsen in Zeeland overstijgt de maandsom inmiddels de 150 millimeter. In de knop van Noord-Holland is de situatie nog slechter. Daar is op plaatsen de teller al over de 200 millimeter gegaan. Daarmee heeft de provincie de twijfelachtige eer om zich het natste gebied van Nederland te noemen.
Ook uit Friesland en de kop van Groningen komen meldingen van wateroverlast binnen. Flevoland heeft eveneens met forse neerslag te maken. Dat konden bezoekers aan PotatoEurope in Emmeloord aan den lijve ondervinden. Ook zondag 17 september viel in delen van Flevoland en Noord-Holland nog de nodige regen.
Oosten is droger
Het zuidoosten van Nederland werd vorig jaar zwaar getroffen door wateroverlast, die voor veel schade zorgde. Dit jaar is het er juist relatief droog, met 30 tot 50 millimeter neerslag. Ook in het noordoosten is flink wat regen gevallen, maar tot echte problemen heeft dat nog niet geleidt.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Alles links van de lijn Middelburg-Groningen is grofweg getroffen door wateroverlast. In het zuidoosten is het opmerkelijk droog.
Gelijkenissen met '98
"Het is een bekend beeld in de kustplaatsen. Het zeewater is relatief warm, waardoor buien ontstaan, en die blijven boven het land hangen", legt Schreuder uit. "Iedereen die ook maar iets van 1998 heeft meegemaakt, denkt nu terug aan deze situatie. Het tijdstip is bijna gelijk. Er zit niets anders op dan te wachten tot de knollen volledig zijn weggerot en om dan te rooien. Rotte knollen in de bewaring is funest voor de opslag. In 1998 gooide vorst roet in het eten, waardoor uiteindelijk helemaal niet gerooid kon worden."
Gunstige verwachting
Het weer voor de komende 14 dagen ziet er gelukkig positiever uit. Vorst lijkt niet aan de orde. Weinig tot geen regen wordt verwacht en de dagtemperatuur klimt op tot 18-19 graden. Dat biedt hopelijk verlichting voor de verzopen percelen. Naast aardappelen, zijn er ook andere gewassen die getroffen zijn. Veel uien moeten nog gerooid worden of liggen in het zwad. Enkele droge weken zijn wel vereist voor de oogst.
Update 11:30:
Verzekeraar Agriver heeft inmiddels ruim 50 meldingen van wateroverlast ontvangen. Dat zegt directeur Marien Boersma. Het merendeel is afkomstig van akkerbouwers uit het zuidwesten. Het gaat vooral om aardapelen, maar ook schade aan vollegrondsgroente, wortelen, uien en spinazie worden gemeld.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.