In de afgelopen week is er weer volop geoogst in Noordwest-Europa. Met de komst van regen in de tweede helft van deze week is het met name het noordelijke deel van Nederland voorlopig uitgerooid.
Met het verstrijken van de tijd, loopt de oogstspanning langzaam op. Met de regen van deze week en het weerbericht voor volgende week lijken voor de kleigebieden rekening te moeten gaan houden met een lang en laat oogstseizoen.
Veel regen in het noorden
Vooral de gebieden, waar eind september al veel regen viel, lijken ook nu weer de het meeste water te hebben gehad. Met name Noord-Holland, Friesland, de Flevopolder en Groningen zullen nog veel werken moeten verzetten.
In België, Noord-Frankrijk en Limburg/Brabant kan men wel oogsten en daar verloopt de oogst dan ook voorspoedig. Procentueel gezien lopen zij nog niet voor op de andere teeltgebieden, maar dat komt vooral door het later doodspuiten van de gewassen.
Nagroei boven verwachting
De nagroei is in de zuidelijke gebieden boven verwachting en dat komt nu, tijdens het oogsten, letterlijk boven de grond. Wel wordt er melding gemaakt van grote variaties in owg (onderwatergewicht), waarbij percelen die doodgespoten zijn met 360 owg nu bij de oogst onder de 300 zitten.
In het zuidwesten van het land zijn veel meldingen van natrot, ziek en phytophthora, waardoor de eerste boxen alweer naar buiten worden gereden.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.De neerslag in de maand oktober in millimeters.
Termijnmarkt reageert ook
De aardappeltermijnmarkt reageert ook direct op het weerbericht en de oogstproblemen. De prijs is namelijk met €0,50 gestegen. Verkoopbelangstelling onder de €7 lijkt er nu even niet meer te zijn.
Een aantal partijen lijken de dekking van hun aardappelen even iets lichter te willen hebben, totdat de oogst veilig is gesteld.
Het bovenstaande kaartje laat de oogstvoortgang in Nederland zien.