De Braziliaanse reaal blijft in waarde toenemen, na een val in 2015. Ook de economie krabbelt op. Hierdoor stijgt de import van frites. Nederlandse fabrikanten moeten de boot naar Brazilië echter steeds vaker aan zich voorbij laten gaan. Komt het nog goed met de export naar dit land?
Na de bekendmaking van de antidumpingmaatregelen duurde het even voordat daar iets van terug te zien was in de exportcijfers. Dit voorjaar werd pijnlijk duidelijk dat Nederland, die de zwaarste tarieven voor zijn kiezen krijgt, minder frites afzet in het land. België en Duitsland profiteren hiervan. Ook zij hebben met de maatregel te maken, maar genieten lagere heffingspercentages. De meest recente cijfers van september benadrukken de verschuiving in de Braziliaanse fritesbehoefte.
België profiteert
Voor september schrijft Nederland een min op van 28%. Het gaat om bijna 3.700 ton, ter waarde van €2,68 miljoen. Daarmee is ook de financiële waarde afgenomen met 20%.
België noteert in september juist een plusje van 4%. Hiermee blijft het de grootste overzeese leverancier. Argentinië moest bijna 5% inleveren, maar blijft verreweg de grootste leverancier. In de afgelopen maand zette het 2 keer zoveel frites af in vergelijking tot België, ruim 12.000 om 6.300 ton.
Nederland als enige verliezer
Voor de 12 maanden tussen oktober 2016 en september 2017 noteert Nederland een min van 17%. Daarmee is het de grootste verliezer. Argentinië noteert, als enig ander land, een minnetje van 2%.
Groeipercentages geven soms een vertekend beeld. Zo steeg de export vanuit het Verenigd Koninkrijk (VK) van 45 naar 780 ton. Dat is een groei van 1.600%. Ook Polen plukt vruchten van de antidumpingmaatregelen. McCain en Farm Frites zetten hun fabrieken daar in om toch aan het land te leveren. In 12 maanden tijd werd 3.500 ton frites geëxporteerd. Dat is een groei van bijna 7.500%.
EU-5 wint terrein
Kijkend naar de EU-5, dan kunnen Frankrijk, België en Duitsland alle 3 een plus maken in hun fritesafzet. Daarbij heeft België verreweg het grootste volume, namelijk 73.600 ton. Nederland zit daar 10.000 ton onder.
Duitsland exporteerde in 12 maanden tijd bijna 16.000 ton. Frankrijk blijft steken op 7.200 ton. Argentinië levert eigenhandig hetzelfde volumes frites als de gehele EU-5 bij elkaar. Turkije is een ander belangrijke speler op de Braziliaanse markt. Het land neemt een vierde plek in beslag en eindigt daarmee na Nederland.
Meer frites in sterkere economie
Brazilië staat er sterker voor. Eind 2015 en begin 2016 daalde de valuta van de reaal fors. Ook groeit de economie weer langzaam. In de 12 maanden tot 1 oktober werd in totaal voor 1,052 miljard reaal aan frites geïmporteerd. Omgerekend €297 miljoen. Dat is minder dan in de 12 maanden ervoor, maar dit cijfers zit inmiddels in de lift.