Zorgen om kwaliteit

NEPG ziet kansje voor aardappelmarkt

27 Februari 2018 - Niels van der Boom - 3 reacties

De North-western European Potato Growers (NEPG) heeft in de EU-5 alle actuele voorraadmetingen voor aardappelen binnen. De cijfers bevestigen nogmaals de overvolle situatie op de aardappelmarkt. Toch ziet het ook een klein kansje voor het einde van het seizoen.

Een groter areaal (+6%) en een hogere opbrengst (+11%), ten opzichte van vorig jaar, hebben voor volle bewaarplaatsen in de EU-5 gezorgd. De prijsvorming wordt hierdoor sterk beïnvloedt. Dit terwijl de verwerkende industrie 15% meer afneemt, vergeleken met het 5-jarig gemiddelde. Exacte cijfers over de voorraden in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk noemt de NEPG niet.

5

procent

tarra voor dit seizoen is waarschijnlijk te laag

Meer tarra
De NEPG sprak in de maand december over een gemiddeld tarrapercentage van 5% voor fritesaardappelen dit seizoen. Daar twijfelt de organisatie nu aan. Nieuwe verhalen over bewaarproblemen blijven zich aandoen. Eén ras springt er bovenuit. Dit neemt niet weg dat er ruim voldoende grondstof beschikbaar is voor verwerkers. Toch stellen de fabrieken zich momenteel op als kopende partij in de markt, merkt de NEPG.

Bakkwaliteit
Over de gehele linie is de kwaliteit van aardappelen in bewaring goed. Toch zijn er heel wat bewaarplaatsen die eerder zijn leeggehaald, vanwege kwaliteitsissues. Problemen met de bakkwaliteit worden voor het seizoeneinde verwacht. Ook het koude weer in Noordwest-Europa geeft stemming in de markt. De aanhoudende kou heeft invloed op het poten van de nieuwe oogst. In sommige vroege Duitse teeltregio’s loopt het poten inmiddels vertraging op.

De benodigde hoeveelheid extra aardappelen (waar fabrieken om vragen) is voorhanden in de vorm van overkilo’s, die buiten het contract zijn geteeld. De vrije markt staat hierdoor buitenspel. Gunstige verkoopprijzen zorgen voor meer export van tafelaardappelen, bemerkt de organisatie. Kant-en-klare aardappelproducten worden eveneens meer verkocht.

Contracten onder kostprijs
In de 5 belangrijkste aardappellanden dalen de contractprijzen voor oogst 2018. De NEPG spreekt over prijsverlagingen van 5% tot 10%. De prijzen zijn daarmee lager dan in 2017 en in sommige gevallen zelfs lager dan in 2016. In alle gevallen gaat het om prijzen beneden kostprijs.

De organisatie roept akkerbouwers daarom op een 'realistisch areaal' in te plannen. Een verlaging van het aandeel Bintje in België en Frankrijk neemt verder af, waardoor de gemiddelde hectareopbrengst kan stijgen voor komende oogst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
John 27 Februari 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10877706/nepg-ziet-kansje-voor-aardappelmarkt][/url]
Heb zelf hoge opbrengst maar zeker 15 %
Aardapeltarra aan groen en misvorming
Kwaliteits-exporteur 27 Februari 2018
Ik heb op heden al vraag naar goede bakkwaliteit. Na april zullen we grote prijsverschillen zien. De goede telers zullen weer het verschil maken.... succes collega's
opletten 28 Februari 2018
William ben jij het , de kwaliteits exporteur?
William V 28 Februari 2018
Shit. Heb je me nu al ontmaskerd. Zo kom ik nergens meer aan de bak. Flauw hoor
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden