Inside: Aardappelmarkt

Russen staan te springen om Hollands pootgoed

8 Maart 2018 - Niels van der Boom - 16 reacties

In Rusland zorgt een slecht groeiseizoen voor een krappe beschikbaarheid van pootaardappelen voor de oogst van 2018. Dit betekent een verdubbeling van de Nederlandse pootgoedexport. Ook uit andere Europese landen wordt pootgoed gehaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Russische fytosanitaire dienst Rosselkhoznadzor gaf eind januari al groen licht voor de invoer van 11.000 ton pootaardappelen uit Nederland. Daarnaast mag er ook 1.600 ton pootgoed worden ingevoerd vanuit Finland. Dit volume komt bijna volledig voor rekening van HZPC Sadokas, bevestigt Gerard Backx (CEO van HZPC). Het Nederlandse handelshuis kan hun Finse onderneming als 'achterdeur' gebruiken om pootgoed aan Rusland te leveren.

Lage lokale productie
Het grootste volume is afkomstig uit Duitsland. Rosselkhoznadzor staat de import van 20.000 ton uitgangsmateriaal toe, maar pootgoed afkomstig uit Frankrijk, Polen en Schotland werd niet goedgekeurd. De dienst schat in dat 15.000 tot 20.000 ton afgelopen jaar door Rusland is geproduceerd. Een slecht groeiseizoen is daar de oorzaak van. De opbrengst ligt lager en ook de kwaliteit is minder. Er wordt verwacht dat pootgoed dit jaar schaars wordt.

Het overgrote deel van de Russische pootgoedbehoefte wordt ingevuld door Wit-Rusland, dat bijna de helft voor zijn rekening neemt. Het voordeel van Oost-Europees pootgoed is de gunstige prijs (ten opzichte van uitgangsmateriaal uit West-Europa). Eerder schreef Boerenbusiness al dat kwalitatief goed pootgoed de sleutel is voor een groeiende Russische aardappelsector. Professionele fritesproducenten zijn succesvol, omdat ze zelf de touwtjes in handen hebben.

Twijfelpootgoed
Rusland nam vorig jaar 5.812 ton Nederlandse pootaardappelen af van oogst 2016, op een totale markt van ruim 25.000 ton. Over oogst 2015 lag het volume (met 4.600 ton) nog lager. Bovendien is het afwachten of de volledige 11.000 ton, die in aanmerking komt voor Rusland, wordt geëxporteerd. "Bij twijfel gaat een partij niet weg. Al het pootgoed is vooraf gekeurd, dus het vervangen van partijen is niet mogelijk", licht Backx toe.

Rosselkhoznadzor is streng op het ingevoerde pootgoed. In 2017 registreerde het 11 partijen die niet aan de norm voldeden. Zo was er een probleem met rhizoctonia op Nederlands pootgoed. In 4 gevallen werd een waarschuwing gegeven en in nog eens 4 gevallen deelde de dienst boetes uit van 3.400 roebel, omgerekend €48.De pootgoedexport naar Rusland lag de afgelopen 2 jaar behoorlijk lager.

Meer grafieken? Als abonnee heeft u exclusief toegang tot de Database.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden