Inside: Aardappelmarkt

Prijs van vrije aardappelen klimt uit dal

20 Maart 2018

Er is al weken geen beweging in de markt te krijgen. Dat is een korte, maar duidelijke omschrijving van de aardappelmarkt tussen begin november en 1 april.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grote verwerkers zijn niet aan de markt, maar belangrijker nog; men hoeft niet aan de markt te komen door het makkelijke en dwingende aanbod. Veel partijen lieten bewaarproblemen zien en werden daardoor vroegtijdig en tegen lage prijzen afgezet. Het belang van afname was groter, dan de hoogte van de prijs.

Kentering zichtbaar?
Daar lijkt nu echter een kentering in te komen. België en Frankrijk geven nog geen krimp en de handel (en vraag) is daar dan ook minimaal. Vooral het ras Bintje speelt een belangrijke rol, wegens het blijvende aanbod van matige kwaliteit. Ook het gebrek aan afzet naar alternatieve kanalen is bepalend voor het onder druk blijven van de markt.

In Nederland en Duitsland liggen de kaarten anders

Een lichtpuntje in de Belgische notering is de opmerking van Belgapom dat de stemming in Fontane als vast omschreven wordt, iets wat impliceert dat er bij het ras Fontane inmiddels duidelijk minder dwingend aanbod is. Echter, in Nederland en Duitsland liggen de kaarten iets anders.

Druk van matige partijen verdwenen
Met het opengaan van de poorten van de zetmeelverwerkers lijkt de druk van de matige partijen als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. Waar eerst getobd werd met dwingend aanbod van afwijkende partijen, kunnen deze nu makkelijk afgezet worden richting de zetmeelverwerkers. Daarmee is de onderkant van de markt bepaald en is het kopen van aardappelen voor bodemprijzen ineens lastig geworden.

Nu er wat vraag komt naar goede aardappelen, blijkt het een behoorlijke opgave om vrije aardappelen te kopen voor prijzen rond de €4. Veel telers die goede vrije aardappelen hebben, tonen geen haast om deze te verkopen. Er wordt moed geput uit de oplopende termijnmarkt, de slechte weersomstandigheden in Zuid-Europa en het goede bewaarweer, welke het makkelijk maken om de aardappelen in de schuur te houden. Ook het koude voorjaarsweer helpt bij de gedachte dat het voorjaar weleens wat later kan beginnen.

Neerwaartse risicos
Echter, het belangrijkste argument is dat de neerwaartse risico’s voor een vrije teler (bij deze prijsniveaus) niet groot zijn. Als er vandaag de dag €4 gemaakt kan worden, dan zal dit ook zeker mogelijk zijn in de maanden mei en juni. Althans, zo is de gedachte. Er wordt immers met heel weinig geld gegokt.

In de zoektocht naar vrij verhandelbare aardappelen zijn de telers met de goede aardappelen (nog) niet bereid om aanbod te geven op deze lage prijsniveaus. De echte vrije langbewaarder is niet voornemens om zijn deuren binnenkort te openen (althans zolang de kwaliteit dit toelaat) voor prijzen onder de €7,50, iets wat de juninotering op de termijnmarkt ook weerspiegelt.De slotkoers van de juninotering op de aardappeltermijnmarkt.

Meer grafieken zien? Bezoek de Database.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden