Coöperatie wel tevreden

Indicatieprijs Agrico levert 5 euro in

30 April 2018 - Niels van der Boom

Pootgoedhandelshuis en aardappelcoöperatie Agrico betaalt leden een indicatieprijs uit van €26 per 100 kilo pootaardappelen. Dat is een verlaging van €5 ten opzichte van oogst 2016. De hoeveelheid te verkopen pootgoed was gelijk aan vorig seizoen.

De indicatieprijs van €26 geldt voor alle tonnen, geleverd in de herfst en van klasse S tot en met A. De prijs is exclusief btw en inclusief een gemiddelde premie, los geleverd. Van de prijs moeten nog wel kwekerslicenties worden afgedragen. Die bedragen gemiddeld €1,85 per 100 kilo voor monopolierassen.

26

euro

per 100 kilo betaalt Agrico voor pootgoed klasse S tot en met A

Hogere licentiekosten
De indicatieprijs kwam over oogst 2016 uit op €31 per 100 kilo. De afdracht voor licenties lag toen (€1,70) iets lager, maar de prijs is wel hoger dan voor oogst 2015. Die kwam namelijk uit op €24 per 100 kilo. De hectareopbrengst lag dit jaar 1.500 kilo hoger (39,5 ton). Het aantal te verkopen aardappelen in de pootgoedmaten kwam echter gelijk uit, ten opzichte van vorig seizoen. Dit omdat het pootgoed gemiddeld erg grof was.

De lage consumptieprijs heeft zijn uitwerking op de pootgoedprijs, vanwege het uitbetaalde bedrag op het bovenmaats pootgoed. De indicatieprijs geldt voor alle aardappelen vanaf 28 millimeter opwaarts. In juni wordt de definitieve prijs bekendgemaakt.

Alle markten beleverd
Algemeen directeur Jan van Hoogen noemt het een mooie indicatieprijs. "Na een aarzelend begin van het seizoen, zijn we erin geslaagd om alle markten goed te bedienen." De natte oogstomstandigheden van het pootgoed zorgden ervoor dat vroege bestemmingen niet altijd tijdig beleverd konden worden. Uiteindelijk is het de coöperatie toch gelukt om al het gevraagde pootgoed te leveren, zo zegt het.

De slechte stemming op de consumptieaardappelmarkt zorgt ervoor dat de afzet hier lager uitkomt; vooral voor Noordwest-Europa. De fritesfabrieken vragen meer pootgoed. Agrico heeft zijn aandeel hier uit weten te bouwen. Het handelshuis noemt de vraag en het aanbod goed in balans.

Areaal blijft plussen
Het totale afgezette volume kwam uiteindelijk hoger uit dan bij oogst 2016. Toen mistte het bedrijf 30.000 aan tonnen pootgoed, als gevolg van een slechte oogst. Het areaal breidde met 3% uit, tot ruim 13.000 hectare. Bij oogst 2016 breidde het areaal ook al 4% uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Agrico breidt areaal uit door overname TPC

Nieuws aardappelen

Veldkeuring NAK: meer verlaging door bacterieziek

Nieuws Aardappelen

Meer pootaardappelen in klasse verlaagd dan in 2023

Nieuws Aardappelen

Flink hogere indicatieprijs van Agrico voor oogst 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden