Inside: Aardappelmarkt

Regen heeft poten verder vertraagd

9 Mei 2018 - Anne Jan Doorn

De regen van vorige week heeft de pootwerkzaamheden verder vertraagd. Daardoor is in week 18 slechts 10% van de aardappelen gepoot, wat betekent dat het gepote areaal aardappelen nu op 70% uitkomt. Met name Noord-Holland en Vlaanderen lopen ver achter. Dat blijkt uit cijfers van Aviko Potato.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Echter, het blijkt dat dit niet extreem laat is. In 2016 was rond deze tijd namelijk een vergelijkbaar areaal gepoot. Opvallend is dat Noord-Holland ver achterloopt. Daar is nog geen 50% van de aardappelen gepoot. Volgens plaatselijke adviseurs is de grond in de provincie nog steeds te vochtig. Inmiddels zijn boeren volop aan het poten, waardoor verwacht wordt dat alle aardappelen aan het einde van volgende week in de grond zitten.

Ook in de provincies Zeeland en Noord-Brabant moet nog een kleine 50% gepoot worden. Afgelopen week is, ondanks de regen, in deze gebieden wel 10% van het areaal gepoot. In de Betuwe is ruim 75% gepoot. 

Werkzaamheden in Limburg stonden zo goed als stil

Noorden ondervindt minste hinder
In het noorden van het land en in de Achterhoek hebben aardappeltelers de minste hinder ondervonden van de regen. Daar is het gepote areaal afgelopen week opgevoerd naar 80%. In de provincie Flevoland moet nog een kleine 10% gepoot worden, maar in de Noordoostpolder gaat dat om 25%.

In de provincie Limburg hebben de pootwerkzaamheden bijna geheel stilgestaan. Het Limburgs grensgebied heeft er zo'n 80% inzitten, terwijl in de rest van Limburg nog zo’n 30% gepoot moet worden.

Achterstand in Vlaanderen
Opvallend is dat in Vlaanderen minder dan 50% in de grond zit. Daarmee lopen zij fors achter op voorgaande jaren. Lokale telers en adviseurs noemen tegenover Boerenbusiness zelfs nog lagere percentages. De reden hiervoor is de vele regen en in aanloop naar het weekeinde wordt wederom regen verwacht. De zware grond in West-Vlaanderen droogt zo uiterst moeizaam op.

Ook de opkomst van vroege aardappelen valt tegen, zo zeggen insiders. In Wallonië daarentegen is het poten al bijna klaar. Er moet nog 10% gepoot worden. Ook in Duitsland en Frankrijk zijn ze zo goed als klaar met poten. In het Verenigd Koninkrijk blijft men sterk achterlopen, daar is nog geen 50% gepoot.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden