Inside Aardappelen

Droogte bepaalt de definitieve richting

6 Juli 2018

De termijnmarkt liet afgelopen week een grote beweeglijkheid zien, met een sterke opwaartse drang. Met het langer aanhouden van de droogte voelen de aardappeltelers en -verwerkers dat de spanning toeneemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In zo'n 80% van de aardappelteeltgebieden in Noordwest-Europa is sprake van een aanhoudende droogte. In het Verenigde Koninkrijk (VK), Nederland en Duitsland hebben de aardappelen het meeste last van droogtestress, maar zo langzamerhand beginnen de gewassen in Noord-Frankrijk en België zich ook te tekenen.

De 2 laatstgenoemde gebieden hebben in mei wat meer water gehad, maar ook daar blijft de regen nu uit. Vooral de laat geplante percelen hebben last en krijgen de rijen niet dicht. Ook in de gebieden waar men niet kan of mag beregenen, zijn grote zorgen over de ontwikkeling van de gewassen.

Het weer is bepalend
Het weer bepaald en dat zal volgende week (week 28) cruciaal zijn. Als de maand juli zonder noemenswaardige neerslag zal eindigen, dan moet er rekening gehouden worden met een opbrengstderving van minimaal 20%. Welke prijs daar dan bij hoort, laat de termijnmarkt dagelijks zien.

De goede partijen lijken zo goed als op

De droogte heeft uiteindelijk ook voor de laatste oude aardappelen invloed. In de laatste 3 weken van het oude seizoen lijken de goede partijen zo goed als op. Aardappelen zijn er voldoende (tot augustus aan toe), maar aardappelen die goed bakken lijken schaars. De verwerkers doen er alles aan om het oude seizoen zo lang mogelijk te maken. De eerste vroege aardappelen zijn er al, en zullen ook op tijd beschikbaar zijn. Deze zijn allemaal vroeg geplant en vaak beregend.

Echter, de middelvroege aardappelen lijken lastiger te worden. Deze zijn later geplant (half april), hebben meer last van de droogte en worden (vooral in België) minder beregend. De aansluiting tussen de vroege en middelvroege aardappelen zou dus lastig kunnen worden. De enige manier om dit op te vangen, is om zo lang mogelijk met de oude aardappelen door te gaan. En daarmee het af land seizoen dus zo kort mogelijk te maken. Bij elke week van uitstel kunnen de nieuwe aardappelen nog kilo’s aanmaken.

Exportkansen
Het komende jaar liggen de exportkansen er wel goed bij. Spanje heeft het laagste aardappelareaal ooit, het VK heeft de slechtste start van het seizoen (van de afgelopen 15 jaar) en heeft daarbij ook veel last van de droogte, ook Oost-Europa leidt onder de droogte en daarmee liggen de kansen naar deze markt open.

Feitelijk heeft de export de afgelopen 5 jaar niet het verschil gemaakt, de vraag is of dat dit jaar wel gaat gebeuren. Als de opbrengsten substantieel tegenvallen, dan zullen er weinig verkoopbare aardappelen overblijven. Immers, de 'vrije' aardappelen groeien nu niet. Als er dan ook exportvraag zou komen, dan is de vraag waar die aardappelen te koop zullen zijn.

Oude oogst
Afgelopen week liep de prijs van oude aardappelen snel op (er zijn prijzen tot en met €10 betaald). De vraag is gericht op de goed bakkende aardappelen en daarvan zijn er niet heel veel meer. De meeste verwerkers lijken de zaken redelijk voor elkaar te hebben, maar er vallen regelmatig partijen uit door kwaliteitsproblemen. Vervangingsaankopen zijn het gevolg. Opvallend is dat er vooral veel handel plaatsvindt in België en dat de PCA-notering dit liet zien met een notering van €5 tot €8.

Vrijdag 6 juli kwam Belgapom echter niet met een notering, vanwege een gebrek aan transacties. Dat is iets wat breed in de markt niet herkend werd. Het is passen en knippen met een klein schaartje. Daarbij zijn ras, kwaliteit en leveringsdatum bepalend. Deze week werd het aanbod van Innovator en Lady Anna niet opgepikt, terwijl de vraag naar Fontana juist goed was. Ook Agria lijkt een gewild ras.De aardappeltermijnmarkt (aprilcontract) over de afgelopen weken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden