Inside Aardappelen

'Areaalstijging zegt weinig over opbrengst'

10 Juli 2018 - Anne Jan Doorn

Uit nieuwe areaalschattingen van de NEPG blijkt dat het totale aardappelareaal in de 5 grootste Europese aardappellanden met 1% toeneemt. Dat is iets meer dan in eerdere schattingen. Toch hoeft dit niet te resulteren in grotere opbrengsten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De schattingen van de NEPG wezen eind mei nog op een stijging van 0,4%. Jan de Lange, bestuurslid bij de VTA en NEPG, benadrukt dat de uiteindelijke opbrengst per hectare een grotere impact heeft. "Hoe je het went of keert, de planten hebben gewoon stress. Wanneer er weer regen valt, dan kan dat deels herstellen. Echter, het kan ook voor problemen zorgen, zoals misvormingen. Daarnaast moet je het bekijken ten opzichte van vorig jaar. We hebben nog nooit zo’n hoge opbrengst per hectare gehad als vorig jaar. Dat moeten we dit jaar nog maar bezien."

Britse areaal onduidelijk
De areaalcijfers per land publiceerde de NEPG nog niet, omdat het Britse areaal nog steeds niet duidelijk is en momenteel gebaseerd wordt op het 5-jarig gemiddelde. Uit een analyse van Boerenbusiness bleek dat er waarschijnlijk wel een kleine stijging van het areaal is, maar dat er naar verwachting minder kilo’s geoogst gaan worden.

De eerste proefrooiingen van de vroege rassen zijn inmiddels voltooid. Die wijzen op gemiddelde opbrengsten en droge stofgehaltes, hoewel er grote verschillen zijn in de ontwikkeling. Volgens De Lange staan de vroege aardappelen er niet geweldig bij en komen er in de onberegende percelen niet veel kilo’s meer bij. "De vroege, onberegende premiéres gaan eerdaags het loodje leggen."

Vroege aardappelen gaan eerdaags het loodje leggen

Problemen pootgoed
De NEPG meldt nogal wat problemen met de opkomst van de aardappelen door een mindere kwaliteit van het pootgoed. Veel pootgoed is onder natte omstandigheden geoogst en daarbij was het plantseizoen langer dan normaal. Dat zorgt voor een onregelmatige opkomst. De combinatie met plaatselijke hevige regenval in het voorjaar zorgt in sommige gebieden ook voor een slechte opkomst.

De NEPG signaleert tevens dat de droogte in het overgrote deel van de 5 grootste aardappellanden een rol speelt. Ook in Polen zou het droog zijn, maar insiders ter plaatse melden dat de aardappelen in het land er over het algemeen er goed op staan. Momenteel regent het daar en is het niet meer zo heet als het eerder was.

Droogte Engeland
Ook aan de overzijde van de Noordzee is het droog. Niet alleen in Engeland, maar ook in Schotland en Ierland. Er wordt melding gemaakt van aardappelgewassen die er slecht bijstaan. Volgens ADHB worden er kleinere knolmaten gemeld in Engeland en worden er kleinere opbrengsten verwacht. Er gaan momenteel dan ook Agria en Markies van goede kwaliteit naar Engeland.

In het oosten van Engeland is het erg warm, met temperaturen die soms boven de 30 graden Celsius uitkomen. Ook is het droog en zijn de irrigatiesystemen volop in gebruik. De groei van de aardappelen op niet beregende percelen is op sommige plaatsen zelfs tot stilstand gekomen. Doordat de aardappelen laat gepoot zijn, zijn ze extra droogtegevoelig. Ook in het westen van Engeland is het droog, terwijl het in het zuiden van Engeland afgelopen week nog heeft geregend.

Extremen in Ierland
In Schotland is het koeler, maar de gewassen staan ook daar onder druk. In Ierland worden fors lagere aardappelopbrengsten verwacht. De aardappeltelersorganisatie (IFA) zegt dat dit komt door de koude winter, gevolgd door de extreme warmte en droogte. Daarom maakt de organisatie zich zorgen over de komende oogst en verwacht hogere aardappelprijzen.

In Duitsland en België voert de droogte de boventoon. In Frankrijk is de situatie iets complexer. In het noordwesten van Frankrijk is er duidelijk een neerslagtekort. Echter, in andere delen van Franrijk is voldoende regen gevallen.

Vraag naar oude oogst
Door de weersomstandigheden is de vraag naar oude oogst flink aangetrokken. Het gevolg is sterk stijgende prijzen voor de goed bakkende rassen. Dit terwijl de partijen die eerder zeer twijfelachtig waren, nu opeens weer in aanmerking voor verwerking komen.De rode bolletjes geven aan waar een neerslagtekort is. - Bron: Basf Frankrijk

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden